Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

България е плодотворна почва за стартъп идеи за наемане и реновиране на електроника

Страхил Радовски, изпълнителен директор на Addit.tech, в "Бизнес старт", 22.11.2022

13:40 | 22 ноември 2022
Обновен: 15:53 | 22 ноември 2022
Автор: Галина Маринова

България, макар че е малък и много консервативен пазар в много отношения, всъщност може да бъде плодотворна почва за развитието на идеи, свързани с кръговата и споделената икономика, като отдаването под наем на електроника и офис оборудване. Това каза Страхил Радовски, изпълнителен директор на Addit.tech, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова. Гостът коментира какви са устойчивите решения за намаляването на електронните отпадъци, както и предимствата на наемането на електронно оборудване пред закупуването от екологична и от утилитарна гледна точка. 

Това, което правим в нашия стартъп, е да отдаваме всякаква техника под наем, както на бизнес клиенти, така и на физически лица, като оперираме от повече от две години на пазара, сподели Радовски. По думите му идеята се корени в кръговата икономика, защото в момента използването на електронни продукти не е много рационално.

"Много често потребителите, а и бизнеса не използват техниката си на максимален капацитет. Това често води до свръхпокупки и свръхконсумация на електроника. В Европа вече има подобни на нашия стартъп компании, които се развиват добре и се опитахме да приложим тази идея на кръговата и споделената икономика в България. За тези две години и видяхме, че България, макар че е малък и много консервативен пазар в много отношения, всъщност може да бъде плодотворна почва за развитието на подобни идеи". 

Според събеседника, на базата на наблюденията от работата на стартъпа, хората вече осъзнават плюсовете от това да се използва един продукт за определен период от време и след това да се върне, без да трябва да се купуваш и да се търпят "всички негативи на това да си собственик на един актив". 

Стартъпът започва предимно с потребителска техника - смартфони, компютри, лаптопи, гейминг конзоли, но с времето в портфолиото влизат и други продуктови категории, дори извън сферата на електрониката, каза Радовски. "Един добър пример, който се оказа доста успешен при нас, са детските продукти. Това е типичен пример за продукт, който човек има нужда да използва само определено време - бебешки колички, столчета за коли за деца. След известно време те стават ненужни. Наемайки ги, без да ги купуват, тези продукти могат да се преотдадат на други хора".

"Това е и идеята на нашата компания - чрез преотдаване на такива продукти, ние всъщност удължаваме техния живот и така допринасяме за кръговата икономика - да не се консумират ненужно продукти". 

Офис-техниката е много добър пример за това как продуктите могат да бъдат използвани, дори и тогава, когато една компания прецени, че повече няма нужда от нея, допълни гостът. Лаптопите за корпоративна употреба например, се правят с материали, които са по-издръжливи от потребителските серии, затова "има огромен потенциал тази техника да бъде обновена и отново да се върне в икономическия цикъл".

На въпроса как завършва жизненият цикъл на електрониката гостът каза, че "в най-общия случай тя завършва на бунището, като технологичен отпадък".

"Хората не си дават сметка, но технологичните отпадъци започват да стават сериозен проблем. През следващите 50 години технологичните отпадъци ще нараснат повече от два пъти. Виждаме един експоненциален ръст на технологичните отпадъци. При тях проблемите са два. От една страна в технологичните отпадъци има много ценни метали за направата на нови продукти, които все по-трудно се доставят. От друга страна в тях има и много опасни вещества, които могат да бъдат освободени в атмосферата и в почвата".

Едва около 17% в световен мащаб се рециклира към 2019 година, подчерта Страхил Радовски. "В добре развитите страни процентът достига до 40-50%. Проблемът е и в съзнанието на хората". 

"Една от най-новите тенденции е да се удължава животът на продуктите и те да минават през максимално много потребители, докато не се стигне до момента да се рециклира. Това са двете решения - да се удължи живота на продуктите, а след като се достигне максималния предел, да се рециклира". 

Зелените цели няма да могат да бъдат постигнати само чрез политически похвати и въвеждане на определени норми, заключи Радовски. "Процесът по някакъв начин трябва да тръгне и от долу нагоре, тоест от съзнанието на хората. Те да осъзнаят, че има по-рационални начини да ползват продуктите, да мислят какво точно си купуват, дали им трябва наистина. В днешно време обществото действа много емоционално, емоционално пазарува, подтиквано от социални мрежи и масмедии, без много да се замисля за последиците - сякаш всичко е даденост, а на практика това не е така". 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.