Рядка руска ВИП визита в Северна Корея събужда съмнения за оръжейна сделка

Русия наскоро възобнови доставките на петрол за Северна Корея, след по-ранното възобновяване на износа на зърно. Невъзможно е да се знае какво изпраща Северна Корея в замяна

08:27 | 8 август 2023
Автор: Джон Херсковиц и Сангми Ча
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Необичайно присъствие на руски военен самолет в Северна Корея предизвиква безпокойство, че Ким Чен Ун продава оръжия на Владимир Путин, докато връзките между санкционираните държави се укрепват.

Проследяващите данни от FlightRadar24 показват Ил-62М на руските военновъздушни сили да лети от Москва до Пхенян на 31 юли и да се връща на 2 август. Сателитни изображения показват самолета на международното летище в Пхенян за около 36 часа, според NK News, базиран в Сеул доставчик на новини за Северна Корея, който също проследява активността на полетите в изолираната страна.

Полетът беше първият от този тип руски военен VIP самолет до Северна Корея от средата на 2019 г., когато руският заместник-министър на отбраната Александър Фомин пътува до Пхенян, каза NK News. Пхенян затвори границите си в началото на 2020 г. поради пандемията, задушавайки икономиката си.

Нито Русия, нито Северна Корея са съобщили за самолета и не е ясно кой е бил на борда. Министерството на отбраната на Русия не отговори на искане за коментар.

Пътуването на самолета на руските военновъздушни сили дойде само дни след като министърът на отбраната Сергей Шойгу пътува до Пхенян с подобен самолет, за да присъства на военен парад, организиран от Ким, който също така организира посещение на изложба на оръжия. Това „изглежда е свързано с последващи действия на посещението на делегацията на Шойгу и евентуални споразумения, сключени с Ким“, каза NK News, добавяйки, че анализаторите „спекулират, че двамата може да са сключили сделки за оръжия“.

Северна Корея се опитва да съживи икономиката си, до голяма степен чрез възобновяване на търговията с Китай и избягване на международни санкции. Русия наскоро възобнови доставките на петрол за Северна Корея за първи път от 2020 г., съобщи ООН, след по-ранното възобновяване на износа на зърно. Невъзможно е да се знае какво изпраща Северна Корея в замяна, но както правителството на САЩ, така и независими анализатори предполагат, че става дума за боеприпаси от запасите, които Северна Корея е натрупала на фона на напрежението със Сеул.

Точно след като Шойгу се завърна в Москва, САЩ отново изразиха загрижеността си, че Москва се стреми да възстанови запасите от боеприпаси, изчерпани от войната в Украйна.

„Виждали сме в миналото Русия да се опитва да получи боеприпаси от страни като Северна Корея“, каза прессекретарят на Пентагона бригаден генерал Пат Райдър на брифинг на 1 август. „Това подчертава ужасното положение, в което се намира Русия, когато става въпрос за снабдяване и обновяване на способностите за боеприпаси."

САЩ, Европейският съюз и други засилиха санкциите срещу Русия след нейната инвазия през февруари 2022 г., включително срещу нейните водещи банки, като същевременно предупредиха нациите да не подкрепят материално военните усилия на Москва. Стратегията на САЩ за Украйна отчасти се основава на задушаване на икономиката на Путин и възпрепятстване на въоръжените сили, така че всяка подкрепа от други нации може да подкопае това.

Най-очевидните елементи, с които Пхенян разполага и от които Москва се нуждае, са артилерийски снаряди и ракети, които Москва може да използва в оръжия от съветската епоха, които са в употреба на бойното поле в Украйна. Военната машина на Кремъл изгаря своите запаси и среща трудности с попълването им.

Тъй като икономиката на Северна Корея е толкова малка, оръжейна сделка за около 250 милиона долара би се равнявала на около 1% от нейния БВП и е добре дошла за страна, откъсната от глобалната финансова система поради санкции, насочени към прекратяване на нейната програма за ядрени оръжия.

Продажбата на най-новите балистични ракети с малък обсег на Северна Корея би представлявала доста значителна ескалация, каза оръжейният експерт Йост Ойлеманс. Това „вероятно скоро ще бъде идентифицирано (макар и само по време на транспортиране) и осъдено като грубо нарушение на санкциите“, пише той в имейл до Bloomberg News.

Русия претърсва своите оръжейни складове за всякакви функциониращи бронирани превозни средства, „реактивирайки някои абсолютно зашеметяващо старо оборудване“ като танкове Т-54 и Т-62 и може да се нуждае от помощ, за да ги поддържа в експлоатация, каза той. „Северна Корея е може би последният останал производител на резервни части за тези видове, тъй като самата тя все още поддържа обширни запаси“, каза Ойлеманс.

Ким също така показа на Шойгу нови дронове, но те едва ли скоро ще стигнат до бойното поле в Украйна.

„Те просто не са на зрял етап“, каза Юн Сукджун, пенсиониран капитан от флота на Южна Корея, който е старши сътрудник в Корейския институт по военни въпроси. Северна Корея така или иначе няма производствен капацитет, за да ги произведе в значителни количества, каза той.

Каквато и да е точната причина за мистериозния военен полет, Русия и Северна Корея знаят, че „разпалват обвиненията от Вашингтон, че двете страни имат оръжейна сделка“, каза Рейчъл Минюнг Лий, регионален мениджър по въпросите в базираната във Виена Open Nuclear Network, който беше анализатор на Open Source Enterprise на ЦРУ в продължение на почти две десетилетия.

Лий добави, че е загрижена, че страните „може да са обсъдили по-задълбочено военно сътрудничество“ по време на посещението на руския министър на отбраната. „Ясно е, че демонстрирането на света, че те си пазят гърба, беше по-важно от каквато и да е история, която би представила визитата на Шойгу“, каза тя.