Износът на швейцарско оръжие скочи с 29%, докато бизнесът оплаква неутралитета

Графика на деня, 07.03.2023 г.

15:20 | 7 март 2023
Автор: Бастиан Бенрат
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Износът на оръжия и боеприпаси от Швейцария нарасна с почти една трета миналата година, въпреки че производителите се оплакват, че дългогодишният неутралитет на страната ги поставя в екзистенциална заплаха.

Произведено в Швейцария оръжие на стойност 955 милиона швейцарски франка (1 милиард долара) е изнесено през 2022 г., което е с 29% повече от година по-рано, съобщи правителството във вторник. Доставките за Европа сега представляват само половината от общия износ — спад от около две трети през 2021 г. — докато повече доставки отиват за Близкия изток.

Катар оглавява списъка, получавайки системи за противовъздушна отбрана и други оръжия на обща стойност 213 милиона франка. Следват Дания, Германия, Саудитска Арабия и САЩ, които закупиха бронирана техника и различни видове боеприпаси.

Инвазията на Русия в Украйна постави швейцарските производители в затруднено положение, тъй като неутралната позиция на страната означава, че правителството забранява продажбата на оръжие на държави във война. Ако страна-членка на НАТО стане част от войната в Украйна, швейцарските производители на оръжия ще трябва незабавно да спрат доставките до всички страни от НАТО, според политически експерти.

Въз основа на този принцип на неутралитет, Швейцария също забранява реекспорта на своите оръжия. Това не позволява на европейски партньори като Германия и Дания да изпращат швейцарски оръжия в Украйна.

Инициатива за смекчаване на ограничителния закон наскоро придоби сила, но като се има предвид сложната система на управление, основано на консенсус в страната, резултатът от нея не е ясен.

За да заобиколи ограниченията, германската Rheinmetall AG миналия месец премести производството на противовъздушни беоприпаси от Швейцария в Германия, ход, обмислян и от някои швейцарски производители.

„Можете или да произвеждате в чужбина, или ще фалирате в средносрочен план“, каза говорител на швейцарската индустрия.

Въпреки че темата се поляризира, доставките на оръжия играят второстепенна роля за швейцарската икономика - те представляват едва 0,25% от общия износ на стоки миналата година.