Танк за 1 франк? Швейцария обсъжда спешна продажба на оръжия за Украйна

Дори и решението за продажба на танкове да не бъде взето скоро, национален дебат за подпомагане на други държави да спечелят войната в Европа би бил почти немислим в Швейцария преди година

19:05 | 2 февруари 2023
Обновен: 19:20 | 2 февруари 2023
Автор: Бастиян Бенрат,Хюго Милър
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

В бункер разположен в планинските източни райони на Швейцария, от десетилетие се намират близо 100 танка "Леопард 2" в очакване на неизбежното си извеждане от служба поради вярването, че Европа е загърбила конфликти, в които те могат да бъдат използвани.  

Миналия уикенд Германия и други страни обявиха, че ще изпратят танкове в Украйна, което възобнови дебата в столицата Берн относно как и кога известната с неутралността си държава може да увеличи помощта, която предлага за нападнатата страна.

Доставките на оръжия директно на бойното поле са изключени. Но основните политици сега призовават "Леопардите" да бъдат продадени срещу символична цена на Полша, Словакия и Чешката република, като заменят танковете, които техните правителства планират да изпратят в Украйна. В четвъртък швейцарските депутати ще обсъдят законопроект, който придобива известна популярност в парламента и който ще позволи на Германия, Испания и Дания също да изпращат произведени в Швейцария боеприпаси на фронта.

"Войната промени дискусията в Швейцария", казва Мая Риникер, член на парламента от центристката и про-бизнес партия FDP, която внесе предложението за предоставяне на танковете. "Не можем да се откажем от швейцарския неутралитет, но трябва да говорим за това какви възможности имаме да подкрепим страните, които отстояват същите демократични ценности като Швейцария."

Дори и решението за продажба на танкове да не бъде взето скоро, национален дебат за подпомагане на други държави да спечелят войната в Европа би бил почти немислим в Швейцария преди година. Решението на Германия да наруши историческото табу и да изпрати "Леопарди" в Украйна, както и нарастващата международна критика към швейцарците за блокиране на оръжейни доставки, поискани от съюзниците, предизвикаха промяна в обществените настроения.

Дял на

Промяна в Швейцария

В неотдавнашно проучване на общественото мнение повече от половината от населението като цяло подкрепя разрешаването на реекспорт на произведени в Швейцария боеприпаси в помощ на военните усилия на Украйна.

Съхраняваните в Швейцария 96 танка биха представлявали близо една трета от 300-те, от които украинският президент Володимир Зеленски твърди, че се нуждае, за да започне да обръща хода на войната с Русия. Първоначално беше планирано превозните средства да бъдат продадени през 2014 г. с мотива, че са излишни.

При каквато и да е продажба на танковете ще изисква извеждането им от експлоатация, а следователно и решение на парламента, написа в имейл говорител на швейцарското министерство на отбраната. Досега Швейцария не е получила искане от Германия да продаде обратно някои от танковете на производителя Rheinmetall AG, нито има висящи искания от други държави, каза тя.

Наличието на толкова много излишни бойни машини подчертава колко силно военизирана е Швейцария, която няма излаз на море, и колко важна е оръжейната индустрия. През 2021 г. в чужбина са доставени оръжия на стойност над 800 млн. долара, а военната служба все още е задължителна въпреки неутралния статут на страната.

Танкове за франкове?

Риникер призова танковете "Леопард" да бъдат официално изведени от експлоатация, а след това да бъдат продадени за символичната цена от 1 франк на източните съседи на Швейцария, при условие че тези танкове всъщност никога след това не бъдат реекспортирани за Украйна. Швейцария не се нуждае от всички танкове, казва тя, и въпреки че предложението ѝ беше отхвърлено на първо четене миналата седмица, тя е готова да подложи идеята на гласуване отново тази пролет.

Около 65%

"Войната промени дискусията в Швейцария по отношение на това какви възможности имаме в рамките на много строгия закон за износ на оръжие", казва тя. "Изглежда, че извеждането от експлоатация на тези танкове може да получи мнозинство".

Идеята е подкрепена и от лявоцентристката партия Gruenliberale. "Продажбата на изведени от експлоатация армейски материали попада в обхвата на режима за износ на оръжие, което означава, че няма правни или политически проблеми с неутралността", заяви депутатът Мелани Метлер пред вестник NZZ. Социално-консервативната партия Die Mitte също сигнализира за подкрепа, при условие че танковете се продават на конкурентни цени.

Реекспорт на швейцарски боеприпаси

Миналата седмица комисията по политиката за сигурност на долната камара на парламента гласува в подкрепа на отпадането на клаузите, които Швейцария включва в оръжейните сделки с други държави и които им забраняват да реекспортират тези боеприпаси, при условие че оръжията са предназначени за Украйна. В горната камара на парламента законодателите вече работят за постигане на същата цел.

Решението беше наречено "историческа" промяна в посока на отдалечаване от швейцарския неутралитет и идва почти година след като Швейцария изненада мнозина и се съгласи да приеме санкциите на Европейския съюз, наложени върху Владимир Путин и други руски политически, бизнес и военни фигури.

Все пак швейцарският парламентарен процес, изграден така, че да служи на традицията на страната за постигане на консенсус, отнема време и е изпълнен с несигурност и за двата законопроекта. Томас Аески, партиен шеф на консервативната SVP, която е най-голямата самостоятелна партия в швейцарския парламент, заяви, че тя ще отхвърли и двете предложения.