Какво е общото между танка Леопард и лондонското черно такси

Алекс Уеб, Bloomberg

12:26 | 2 февруари 2023
Обновен: 12:33 | 2 февруари 2023
Преводач: Петя Кушева

Ето една гатанка за вас. Какво свързва танка "Леопард", който Германия предоставя на Украйна и известното лондонско черно такси? Това е германската компания Rheinmetall. Тя доставя ключови компоненти за танка и не на последно място купола и оръдието му. Но компанията има и отдел за автомобилни компоненти, който доставя части за такситата.

Не би трябвало да е изненада, че войната в Украйна съживи късмета на сто и тридесет годишната фирма. В деня преди нахлуването на Русия тя бе оценявана на четири милиарда евро. Оттогава акциите са се увеличили повече от два пъти, оценявайки компанията на около 10 млрд.евро.

Европейските акции в областта на отбраната печелят повече ползи от американските, като Lockheed Martin и General Dynamics. Това отчасти се дължи на факта, че европейските държави ускоряват разходите си за отбрана, докато разходите на САЩ вече са доста високи. Преди войната, само осем от 30-те страни от НАТО разходваха повече от предвидените 2 процента от БВП за отбрана, както се изисква от НАТО. Сега, когато се увеличават тези разходи, такива  компании като Rheinmetall, BAE Systems, Leonardo и Thales имат полза от това.

Леопардът ни позволява да прокараме права линия между бойното поле и тези компании. Rheinmetall може да спечели допълнително 70 милиона евро от доставката на боеприпаси за танка, според оценки на инвестиционната банка Warburg Research.

При бавния автомобилен пазар, който засяга автомобилното подразделение на Rheinmetall, военният бизнес изведнъж отново е много печеливш.