Швейцария сигнализира за подкрепа за използването на руски активи за Украйна

Решението на швейцарското правителство да приеме санкциите на ЕС срещу Русия в Украйна беше силно критикувано от някои за жертване на историческия неутралитет

15:15 | 20 януари 2023
Автор: Бастиан Бенрат
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Външният министър на Швейцария Игнацио Касис даде знак за подкрепата на страната си за идеята за конфискуване на замразени руски активи и използването им за възстановяването на Украйна, поставяйки го в сблъсък с банките в страната, които мразят предложението.

„Ако искаме сериозно да помогнем за възстановяването на Украйна, трябва да помислим как ще финансираме това“, каза Касис пред швейцарския вестник Tages-Anzeiger. Властите в редица страни обсъждат подобна стъпка, каза той, „но това трябва да се направи правилно съгласно върховенството на закона“.

В момента 7,5 милиарда франка (8,2 милиарда долара) активи, които Швейцария е замразила от санкционирани руснаци – малка част от 150 милиарда франка от общите руски активи, за които се смята, че са в страната – не могат да бъдат конфискувани, каза Касис. Промяната на този закон вероятно ще изисква референдум.

Канада започна процеса на използване на приходите от конфискувани активи, за да помогне за възстановяването на Украйна и компенсиране на жертвите от войната. Касис каза, че в международен план изглежда има „голяма обща политическа воля“, но добави, че подобни действия са сложни.

„Не можем просто да вземем пари, които не ни принадлежат, само защото смятаме, че това е морално правилно“, каза Касис. „Правото на собственост е фундаментално.“

Швейцарските банки

Швейцарските банки бяха много критични към предложението. Пренебрегването на правата на собственост по този начин би подкопало позицията на Швейцария като финансов център, цитира вестник NZZ неидентифициран банкер. Друг го нарече „смъртното наказание“ за швейцарското банкиране.

Решението на швейцарското правителство да приеме санкциите на Европейския съюз след нахлуването на Русия в Украйна беше силно критикувано от някои за жертване на историческия неутралитет.