Италия иска да излезе от китайския „Един пояс, един път“, докато отношенията се влошават

Китай предупреждава за „силна“ реакция, ако ЕС санкционира негови компании, обвинени в подпомагане на войната на Русия

11:23 | 10 май 2023
Обновен: 10:07 | 20 юни 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Италия даде сигнал на САЩ, че възнамерява да се оттегли от спорния инвестиционен пакт с Китай преди края на годината.

Италианският премиер Джорджия Мелони увери председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти по време на среща в Рим миналата седмица, че макар да не е взето окончателно решение, нейното правителство предпочита излизане от ролята си в мащабната китайска инициатива „Един пояс, един път“, според хора, присъствали на разговорите.

Италия подписа инфраструктурната инициатива през 2019 г., когато Джузепе Конте беше премиер, като стана единствената страна от Г-7, която стана част от сделката. Участието ще бъде подновено автоматично през 2024 г., освен ако Рим активно не излезе от споразумението.

Италия, подобно на голяма част от Европа, беше хваната между ескалиращото напрежение между Вашингтон и Пекин, което се усложни в светлината на продължаващата подкрепа на Пекин за Русия. Европейските държави се борят да балансират желанието си да се ангажират с Китай по отношение на търговията и инвестициите, докато се противопоставят на твърденията за икономическа принуда.

САЩ са оказвали активен натиск върху Рим да заеме публична позиция по въпроса и да се откаже от пакта, казаха хората, пожелали анонимност, тъй като дискусиите са частни.

Дипломатическите съветници на Мелони все още обсъждат подробностите и графика на решението, опасявайки се от икономическо отмъщение от страна на Китай и вероятно нищо няма да бъде оповестено публично преди началото на срещата на върха на лидерите на Г-7 в Хирошима, Япония, на 19 май, според източници на Bloomberg.

Потенциалният ход е тясно свързан с позицията на Мелони относно китайските инвестиции в Италия и по-специално относно предстоящия избор дали да се използва изпълнителна власт, за да се ограничи влиянието на китайската Sinochem Holdings Corp., най-големият акционер в производителя на гуми Pirelli & C. SpA, казаха източници. Решението беше отложено за края на май.

Bloomberg съобщи миналия месец, че италиански официални лица обсъждат редица опции като част от преговорите с инвеститорите на Pirelli относно структурата на собствеността на компанията. Правителството може да заеме по-неутрална позиция за ролята на Sinochem като част от цялостното решение за излизане от „Един пояс, един път“, добави един от хората.

Китайската инициатива „Един пояс, един път“ е финансирала 900 милиарда долара в инфраструктурни проекти в световен мащаб.

"Категорична реакция"

Китай ще реагира "строго и яростно" на всякакви санкции, наложени на неговите компании от Европейския съюз за доставка на Русия на така наречените стоки с двойна употреба, които могат да се използват както за военни, така и за граждански цели, според външния министър Чин Ган.

Изпълнителната власт на ЕС предложи разширяване на строгите търговски ограничения за няколко китайски компании, тъй като се опитва да овладее фирмите, доставящи на Кремъл забранени стоки и технологии, които са подпомогнали военната му машина в Украйна.

Запитан за перспективите за санкции след разговори в Берлин във вторник с германския си колега Аналена Баербок, Цин каза, че Китай не „доставя никакви оръжия на кризисни нации или кризисни региони“. Той предупреди да не се нарушава това, което той нарече „нормален обмен между китайски и руски компании“.

„Ние категорично се противопоставяме на всякакви едностранни санкции срещу Китай“, каза Цин на съвместна пресконференция. „Ако случаят стане такъв, ще реагираме строго и остро на тях“, добави той. „Ние също така ще защитаваме легитимните и законни интереси на нашата страна и нашите компании.“

Ограничения за износ

Европейската комисия казва, че набелязаните компании – включително фирми в континентален Китай и Хонконг, както и компании в Узбекистан, Армения и Обединените арабски емирства – „директно подкрепят руския военен и индустриален комплекс в неговата агресивна война“, според документи, видяни от Bloomberg.

ЕК призовава за „по-строги експортни ограничения по отношение на стоки и технологии с двойна употреба, както и стоки и технологии, които могат да допринесат за технологичното подобряване на сектора на отбраната и сигурността на Русия“.

Говорейки заедно с Цин, Баербок каза, че е важно санкциите на ЕС срещу Русия да не бъдат заобикаляни.

„Това е особено критично, ако руските отбранителни компании се сдобият със съответните стоки“, каза Баербок. „Следователно ние проучваме много целенасочени мерки, които гарантират, че санкционираните стоки, също и санкционираните стоки с двойна употреба, няма да попаднат в неподходящи ръце.“

Правителствено заседание

Цин пътува до Берлин, за да помогне в подготовката на германско-китайските правителствени консултации, насрочени за 20 юни, на които ще присъства и премиерът Ли Цян.

Цин каза, че финансовото министерство в Пекин работи за предоговаряне на планираната за сряда среща между германския финансов министър Кристиан Линднер и китайския му колега, която беше отложена с кратко предизвестие в понеделник.

Съюзник на Линднер от партията на Зелените нарече отлагането „оскърбление“, но Цин каза, че Линднер е „разбира се“ добре дошъл в Китай.

Баербок и Цин се срещнаха в Пекин в средата на април и имаха разгорещена публична обмяна на реплики за човешките права в Китай и политиката на Тайван.

Баербок каза на Цин на съвместна пресконференция, че промяната в статута на Тайван би била „неприемлива“. Той отговори: „Това, от което Китай не се нуждае, е учител от Запада.“

След обяд с Цин във вторник Баербок ще отлети за Париж за разговори с френския президент Еманюел Макрон.

По време на посещението си в Китай през април Баербок трябваше да се справи с дипломатическите последици от интервюто на Макрон, в което той каза, че Европа не трябва да бъде въвличана в конфликта на САЩ с Китай за Тайван, а по-скоро да развие своя собствена позиция.

Цин ще се срещне с високопоставен служител в канцлерството в Берлин в сряда, преди да продължи европейското си пътуване със спирки във Франция и Норвегия.