Основното търговско изложение в Китай се бори за клиенти

Конкурентното предимство на Китай все още е много силно, въпреки че виетнамските производители набират скорост

14:58 | 8 май 2023
Автор: Bloomberg News
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Най-големият търговски панаир в Китай трябваше да бъде триумфално завръщане на страната с най-висока производителност в света, след като три години изложението беше предимно онлайн. Вместо това настроението беше унило, тъй като фабриките се борят със забавянето на световната икономика и недостига на купувачи от САЩ.

Събитието, което се провежда на полугодие и е известно като Кантонски панаир, започна на 15 април, точно когато китайските власти предприеха обаятелна офанзива, за да привлекат чуждестранните инвеститори обратно след три години на политика на нулев Covid, която не позволяваше лични посещения. Въпреки това тази година бяха договорени сделки на стойност едва 25,1 млрд. долара, според изявление от събота след края на панаира, на който хиляди търговци изложиха стоки, вариращи от играчки до електроника, в огромен конгресен център в южния град Гуанджоу.

Това е доста под пика от 2008 г. от 38 млрд. долара или под нивото отпреди пандемията през 2019 г. от 30 млрд. долара.

Въпреки неочаквания скок през март, износът на Китай се очаква да намалее през 2023 г., след като миналата година достигна рекорд, тъй като нарастващите цени и лихвени проценти, високите нива на запасите и войната в Украйна действат като спирачка на потребителското търсене в САЩ и Европа. Въпреки че тази пролет на панаира имаше тълпи от изложители и чуждестранни посетители, купувачите от западните страни бяха малко, като много продавачи коментираха отсъствието им. 


Спад в сделките. Оборотът на Кантонския панаир спада въпреки завръщането на личната търговия

Miland Houseware, производител на противоплъзгащи се изтривалки, предназначени основно за американски и европейски клиенти като Walmart Inc. и Costco Wholesale Corp., е бил посетен от малцина от целевите клиенти на щанда на компанията, каза Дейвид, мениджър продажби, който не пожела да каже фамилията си.

"Търсенето понастоящем е много слабо в САЩ", каза той, нещо, което е било очевидно и на панаира за домакински стоки, който той е посетил в Чикаго по-рано тази година. "Големите ни клиенти не правят нови поръчки, тъй като казаха, че все още изчерпват наличностите." 

Разрушения на щандовете
Персоналът на производител на висок клас осветителни тела за баня обядваше на щанда си в деня, в който го посетиха репортери на Bloomberg. 

"Това нямаше да се случи в минали години", каза Аби Лин, продавач във фабрика в Дунгуан, която произвежда кутии за салфетки и дозатори за сапун. "Това се случва само защото изобщо нямаме посетители".

Въпреки че най-голям брой чуждестранни купувачи са от Русия и Близкия изток, повечето хора на панаира работят за местни търговски фирми, които купуват за по-малки международни клиенти или за вътрешния китайски пазар, каза тя. 

"Никой не прави поръчки, а само проверява цените", каза тя. "Надявам се световната икономика скоро да се подобри - дано това стане по-късно тази година. Нищо друго не може да подобри ситуацията."

Китайските заводи се борят да повишат цените и да се измъкнат напълно от миналогодишния спад на производството, предизвикан от Covid, което доведе до дефлация на производствените цени и намаляване на печалбите на промишлените предприятия. 

Пандемични промени
Някои добри практики от времето на пандемията започнаха да се губят, тъй като Китай отново се отвори за останалия свят и приоритетите на потребителите се промениха.

Търсенето на градински джуджета е било силно, когато се е появил Covid, тъй като хората са си останали вкъщи и са се занимавали с градинарство, казва Ребека Циу, която работи за Quanzhou Qingyi Co., производител на градински орнаменти във Фуджиан. 

Сега обаче "хората са се презапасили, така че очакваме продажбите да отслабнат тази година", каза тя.

Дори ако търсенето се повиши, някои продавачи се опасяват, че купувачите ще се насочат към продукти, произведени в други региони. След като миналата година ограниченията на Covid в Китай свиха веригите за доставки и усложниха графиците за производство и доставка, много компании започнаха да диверсифицират дейността си.

Броят на етикетите "произведено във Виетнам" и "произведено в Мексико" върху стоките в магазините на Walmart и Dollar Tree Inc. сега е забележимо по-голям, отколкото през 2019 г., когато "произведено в Китай" беше навсякъде, казва Джонсън Уанг, основател на базирана в Нинбо компания за производство и търговия с домакински стоки, която продава основно в САЩ. 

Политиката изостря ситуацията. При неотдавнашно пътуване до САЩ някои големи клиенти са заявили на Уанг, че няма да правят нови поръчки на китайски доставчици на фона на засилващото се геополитическо напрежение - информация, която го е накарала да потърси нови фабрики във Виетнам.

"Вече няма да разширявам партньорската си мрежа от доставчици в Китай", казва той. "Няма смисъл да го правите, ако клиентите ви си отиват. Новият ми фокус ще бъде Виетнам."

Не само в САЩ. Някои от канадските клиенти на Лорн Аранов заявиха, че биха предпочели да поръчват от места, различни от Китай. Аранофф, доставчик на ресторанти, се е отправил към Виетнам след Гуанджоу, за да проучи производителите.  

Въпреки това няма да е лесно да се заменят или възпроизведат всички елементи, налични в Китай, където в продължение на години са изградени широки вериги за доставки и надеждни взаимоотношения.  

"Хората се заблуждават, ако си мислят, че могат да открият това, което могат да намерят тук, на друго място", каза Роб Сивец, купувач за Dollarama Inc. в Канада, който се е върнал на панаира, за да се свърже отново с доставчици след тригодишно отсъствие. Той също така планира да пътува до други части на страната за посещения на фабрики. 

"Конкурентното предимство на Китай все още е много силно", каза той.