В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Заради САЩ Samsung се приготвя да изнесе производството на чипове от Китай

Владимир Шопов, политолог и анализатор, "В развитие", 04.05.2023 г.

17:10 | 4 май 2023
Обновен: 17:47 | 4 май 2023
Автор: Даниел Николов

Две ключови посещения на азиатски лидери във Вашингтон показаха нарастващото напрежение в региона и засиленото желание на САЩ да изградят оперативно действащи системи срещу влиянието на Китай и заплахата от Северна Корея. САЩ обявиха, че ще разположат бомбардировачи с ядрен капацитет в Южна Корея, за да противодействат на Пхенян, а и да потушат подновения дебат в Сеул дали страната не се нуждае от собствено ядрено оръжие. В същото време започна и програмата за нови американски бази във Филипините и модернизирането на филипинския военен флот. Това коментира Владимир Шопов, политолог и анализатор, в ефира на предаването "В развитие" с водеща Веселина Спасова.

Потвърждаването на ядрения чадър върху Сеул дойде на фона на разговори за експортния контрол върху технологии за чипове за Пекин, който засяга изключително силно индустрията в Южна Корея, която има големи производства в Китай, каза Шопов. Ако компании като Samsung и SK Group искат да се възползват от субсидиите за чисти технологии по Закона за намаляване на инфлацията (IRA) на САЩ, те няма как да продължат да функционират в Китай.

"Над 20% от южнокорейския износ е свързан с микрочипове, а Сеул е доста силно обвързан икономически с Китай. В момента има изключение от една година за тези компании да продължат да фукнционират в Китай, по последна информация този периоз ще бъде удължен с още една година... Този въпрос е важен за Сеул, за да се намери баланс между политическото и икономическото сближаване със САЩ и удържането на позициите на южнокорейските компании в Китай."

Този баланс ще бъде труден за запазване в дългосрочен аспект, но стратегиите на компании като Samsung показват за постепенно ориентиране към диверсификация на производствата и излизане от сегмента на чипове в Китай.

"Samsung ще инвестира все повече от своите производства в САЩ, за да се възползва от IRA, но наскоро излезе информация за изграждане на много големи производствени капацитети в самата Южна Корея. Моята интерпретация на цялата тази динамика е, че компанията по-скоро се готви в средносрочен план да напусне или до минимално да ограничи производството си на чипове в Китай."

Другото важно посещение в САЩ бе на президента на Филипините Фердинанд Маркос-младши, което дойде след посещението му в Китай и подписаната сделка за нови съвместни бази със САЩ. Тези нови бази трябва да бъдат важен елемент от отговора на евентуална китайска инвазия в Тайван, коментира Шопов. По време на посещението се е изяснило в по-голяма степен как ще се развиват отношенията между САЩ и Филипините в чисто военен аспект, стартирана е пътна карта за модернизиране на военноморските сили на Филипините, като разговорите за противодействието на Китай са на съвсем оперативно ниво, допълни Шопов.

Повече по темите може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.