Китайският "Пояс и път" навлиза в Афганистан в победа за талибаните

Пакистан уверява Китай в сигурността в региона, докато терористичните атаки нарастват

08:24 | 8 май 2023
Автор: Елтаф Наджафизада и Исмаил Дилавар
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Талибаните се споразумяха с Китай и Пакистан да разширят инициативата „Един пояс, един път“ в Афганистан, потенциално привличайки милиарди долари за финансиране на инфраструктурни проекти в страната, засегната от санкции.

Китайският външен министър Цин Ган и пакистанският му колега Билавал Бхуто Зардари се срещнаха в Исламабад в събота и обещаха да работят заедно по процеса на възстановяване на Афганистан, включително пренасянето на Китайско-пакистанския икономически коридор (CPEC) на стойност 60 милиарда долара до управляваната от талибаните нация.

„Двете страни се споразумяха да продължат своята хуманитарна и икономическа помощ за афганистанския народ и да засилят сътрудничеството за развитие в Афганистан, включително чрез разширяване на CPEC към Афганистан“, се казва в съвместно изявление, издадено от външното министерство на Пакистан след срещата.

Китайски и пакистански официални лица по-рано са обсъждали разширяване на проекта към Афганистан, изграден в рамките на водещата инициатива на президента Си Дзинпин „Един пояс, един път“, която започна преди почти десетилетие. Изпадналото в затруднено положение талибанско правителство изрази готовност да участва в проекта и перспективата да получи така необходимите инфраструктурни инвестиции.

Първият дипломат на талибаните, Амир Хан Мутаки, пътува до Исламабад, за да се срещне с китайските и пакистански колеги и постигна споразумение, каза неговият заместник-говорител Хафиз Зия Ахмад по телефона.

Талибаните също така се надяват Китай да увеличи инвестициите в богатите ресурси на страната, които се оценяват на 1 трилион долара. Правителството подписа първия си договор през януари с дъщерно дружество на Китайската национална петролна корпорация за добив на нефт от северния басейн на Амударя.

Китайските и пакистанските министри също подчертаха необходимостта от размразяване на задграничните финансови активи на Афганистан. На талибаните е блокиран достъп до около 9 милиарда долара от резервите на централната банка на Афганистан, съхранявани в чужбина, поради опасения, че средствата ще бъдат използвани за терористични дейности.

Замразени активи

По-късно Вашингтон се съгласи да освободи половината от средствата, за да подкрепи икономиката, но отложи действието, след като талибаните наложиха определени ограничения за училище и работа на афганистанските жени миналата година.

Бунтовниците, превърнали се в администратори, виждат инвестициите като начин да поправят икономиката, която е лишена от пари, след като международната помощ, която отговаря за 60% от публичните разходи, беше спряна след хаотичното изтегляне на американските войски през 2021 г.

Китай, Русия и Иран са сред шепата държави, които поддържат топли връзки с талибаните. Те са предоставили помощ за десетки милиони долари на талибаните, но не са признали официално правителството.

САЩ остават най-големият донор за хуманитарната реакция на световните агенции, като са предоставили повече от 2,1 милиарда долара, откакто талибаните възвърнаха властта си, според доклад.

Агенция на ООН заяви миналата седмица, че се нуждае от 4,6 милиарда долара тази година, за да помогне на повече от две трети от 40-милионното население на страната, което живее в крайна бедност. Проучване на Gallup от 2022 г. показа, че девет от всеки десет афганистанци намират за „трудно“ или „много трудно“ да оцелеят с настоящите си доходи.

Китайските фирми са предпазливи да инвестират в Афганистан поради атаките на групировката "Ислямска държава", която се конкурира с талибаните за влияние. През декември въоръжената групировка си приписа отговорността за нападение срещу хотел в Кабул, популярен сред китайските дипломати и бизнесмени.

Присъствието на "Ислямското движение на Източен Туркистан", базирана в Синцзян сепаратистка група, сущо кара Пекин да бъде доста предпазлив относно разширяването на влиянието си.

Второто посещение на Мутаки в Пакистан идва дни след като ООН подчерта необходимостта да се ангажира с талибанските управляващи, тъй като Афганистан е изправен пред „най-голямата“ хуманитарна криза в света.

Уверения за сигурност

Пакистан увери Китай, че инвестициите и персоналът му в страната ще бъдат защитени от засилените атаки, които възпрепятстваха напредъка по инициативата „Един пояс, един път“.

Ган се срещна с началника на армията генерал Асим Мунир в събота, който обеща пълна подкрепа за проекта за Китайско-пакистанския икономически коридор, според изявление на пакистанската армия.

„Китайската страна оцени мерките, предприети от Пакистан за гарантиране на повишена сигурност на китайските проекти, персонал и институции в Пакистан, както и предприетите стъпки за задържане и изправяне пред правосъдието на извършителите, атакували китайски граждани в Дасу, Карачи и други атаки“, според отделно съвместно изявление на външното министерство на Пакистан след срещата на Цин със Зардари.

Проекти, финансирани от Китай, бяха атакувани от екстремисти, което доведе до увеличаване на атаките срещу китайски граждани в Пакистан. Китайски гражданин, работещ по проект, беше задържан миналия месец, след като беше обвинен в богохулство, но беше освободен, след като съд постанови, че не е извършено нарушение.

Най-малко трима учители по китайски език бяха убити миналата година при самоубийствена атака в университет в търговската столица на Пакистан Карачи. China Gezhouba Group Corp. спря работата по водноелектрическия проект Дасу в северната част на Пакистан, след като атентатор самоубиец уби 12 души, включително китайски граждани, през юли 2021 г.

Китайските пари са от решаващо значение за Пакистан. Пекин е най-големият търговски партньор на страната, ключов инвеститор в инфраструктура, а също и най-големият ѝ кредитор. През март Исламабад потвърди, че е осигурил още един заем от 2 милиарда долара от Пекин, тъй като се бори да изплати милиарди долари по дълга си, а следващият транш от спасителния пакет на МВФ остава недоговорен.

Пакистан също се справя с най-бързата инфлация в Азия, изостряйки влошаващата се икономическа криза, докато политическите лидери спорят за изборния график.

След период на относително затишие се наблюдава скок на насилието в Пакистан, откакто талибаните завзеха властта в съседен Афганистан през 2021 г. Според базирания в Исламабад Пакистански институт за изследване на конфликти и сигурност, насилието се е увеличило с 22% през 2022 г. в сравнение с 2021 г.

„Китай желае да засили сътрудничеството и координацията с Пакистан по афганистанския въпрос“, каза Цин, според изявление на китайското външно министерство рано в събота.