Изолацията на талибаните затруднява помощта след земетресението в Афганистан

Хуманитарната помощ пристига, но все още няма спасителни екипи на място, а дългосрочните нужди от реконструкция вероятно ще останат неизпълнени

17:54 | 24 юни 2022
Обновен: 21:59 | 24 юни 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Опустошителното земетресение в Източен Афганистан, при което загинаха най-малко 1000 души и се сринаха домове в отдалечени села близо до пакистанската граница, представлява най-голямото предизвикателство за талибаните досега, откакто завзеха властта преди близо година, пише "Ройтерс".

Ислямистката групировка управлява бедна страна, обхваната от тежка суша, широко разпространен глад и икономическа криза и където последиците от десетилетия на конфликт все още се усещат силно.

Регионалният клон на "Ислямска държава" също проведе няколко големи атаки, оспорвайки обещанията на талибаните да донесат мир и стабилност в Афганистан, след като победиха подкрепяните от Запада войски и принуди войниците на НАТО да се изтеглят.

Сега земетресението рискува да разкрие ограниченията на администрация, до голяма степен изолирана от външния свят, която страда от отчаян недостиг на пари и други ресурси.

Хуманитарната помощ продължава да пристига, но помощта, необходима за дългосрочно развитие в Афганистан, беше спряна, когато талибаните щурмуваха Кабул миналия август.

Милиарди долари от афганистанските резерви също остават замразени в чужбина, тъй като Западът настоява за отстъпки по отношение на правата на човека, особено за момичетата и жените.

„Санкциите, наложени след като талибаните завзеха страната... и икономическият срив ще затруднят невероятно много усилията да се отговори с необходимата медицинска и хранителна помощ и да се подкрепи възстановяването“, каза Ашли Джаксън, съдиректор на Центъра за въоръжени групи и експерт по отношенията между талибаните и цивилните.

Досега няколко остарели хеликоптера летяха до и от някои от най-тежко засегнатите райони, пренасяйки ранените и превозвайки доставки на храна и лекарства. 

Талибаните се обърнаха към международната общност и няколко държави обещаха хуманитарна помощ, част от която вече пристига. Международните агенции за помощ също оказват подкрепа на място.

Техническата помощ обаче, включително специализирани екипи за търсене и спасяване, които могат да долетят бързо от чужбина, все още не бяха разположени към четвъртък.

Според двама служители на ООН и пакистански източник, говорещи в сряда, екипи от Турция и Пакистан са в готовност.

„Обединените нации нямат собствени способности за търсене и спасяване в Афганистан и Турция е най-добре подготвена да ги предостави“, каза заместник-пратеникът на ООН в Афганистан Рамиз Алакбаров, който координира хуманитарните операции.

"Говорихме за това с посолството на Турция тук на място и те чакат официалното искане." 

Турция и талибаните не са отговорили на искания за коментар по въпроса. Пресконференцията на талибаните в Кабул, насрочена за четвъртък сутринта, беше отменена.

Не е ясно защо не са били направени искания, въпреки че хуманитарният офис на ООН (UNOCHA) каза, че талибаните са посочили късно в сряда, че операциите по търсене и спасяване са завършени на 90%.

Двама пенсионирани офицери в Непал, участващи в последиците от земетресението през 2015 г., при което загинаха 9000 души, изразиха изненада, че операцията може да бъде близо до завършване толкова скоро, но един отбеляза, че ако повечето повредени домове са малки, това е възможно.

Трудно проходими пътища

Районът, където удари земетресението, не е спечелил особено от милиардите долари, които бяха налети в Афганистан от западните държави след свалянето на талибаните през 2001 г.

През следващите 20 години бяха построени нови пътища и градовете се разраснаха, стимулирани от помощта за развитие, въпреки упоритите бунтове от страна на талибаните и техните войнствени съюзници, при които загинаха хиляди цивилни и правителствени войници.

Голяма част от провинция Пактика обаче остана под контрола на мрежата "Хакани", опасна джихадистка група, която сега формира ключова част от правителството на талибаните, и затова винаги се смяташе за високорискова територия.

Липсата на инвестиции допринесе за лошата инфраструктура в и около епицентъра на земетресението, което прави достъпа особено труден.

Репортери на "Ройтерс" в град Гаян в четвъртък казаха, че местните пътища нямат настилка и преминаването по тях е било допълнително затруднено от падналия дъжд.

Рискът от свлачища след трусовете е висок и много сгради в района са лошо построени, предимно от кал, което ги прави по-податливи на срутване. Някои села са кацнали високо по хълмове.

„Не можем да стигнем до района, мрежите са твърде слаби, опитваме се да получаваме актуализации“, каза пред "Ройтерс" Мохамад Исмаил Муавия, говорител на висшия военен командир на талибаните в провинция Пактика, позовавайки се на телефонните мрежи.

Йенс Лаерке, говорител на UNOCHA, каза в сряда, че министерството на отбраната е изпратило 45 линейки до Пактика, докато здравният отдел на провинция Пактика е изпратил осем линейки и екип от лекари.

Силният дъжд и вятърът попречиха на мисиите с хеликоптери, за които се съобщава, че не могат да кацнат, добави Лаерке.

Информацията от местопроизшествието в четвъртък беше разнопосочна, но медиите цитират местни жители, описващи как са помогнали на талибаните да търсят оцелели, изкопавайки тела от развалините, включително и деца.

Групите за помощ заявиха, че болниците, които вече са претоварени от епидемията от недохранване, сега са изправени пред огромен приток от хора, ранени при земетресението.

След бедствието някои хуманитарни групи призоваха международната общност да сложи край на изолацията на талибаните, като твърдят, че хуманитарната помощ не е достатъчна, за да извади страната от кризата.

Някои висши лидери на талибаните са обект на санкции по обвинения в тероризъм, което усложнява рехабилитацията им.

„Въпросът е дали това бедствие ще накара международната общност да постави под съмнение вредните щети, които нейната политика носи върху обикновените афганистанци?“, каза Джаксън.

Аднан Джунейд, вицепрезидент на Международния спасителен комитет за Азия, добави: „Международната общност трябва... да създаде пътна карта, която определя стратегии за възобновяване на помощта за развитие, предоставяне на техническа подкрепа на централната банка и в крайна сметка освобождаване на валутните резерви на Афганистан."