Дънки и самобръсначки: как талибаните превзеха Кабул без нито един изстрел

Тайни оперативни служители на талибаните и мрежата "Хакани" с години са работили под прикритие в администрацията на Афганистан, разказва The Wall Street Journal

19:57 | 30 декември 2021
Обновен: 13:23 | 31 декември 2021
Автор: Даниел Николов
Бойци на групата "Бадри" патрулираха заедно с американските морски пехотинци на летището в Кабул. Снимка: Bloomberg
Бойци на групата "Бадри" патрулираха заедно с американските морски пехотинци на летището в Кабул. Снимка: Bloomberg

Агенти на талибаните под прикритие – гладко избръснати, облечени в дънки и носещи слънчеви очила – са прекарали години, прониквайки в афганистанските министерства, университети, предприятия и хуманитарни организации.

Когато американските сили завършваха изтеглянето си през август, тези оперативни служители излязоха от сенките в Кабул и други големи градове в Афганистан, изненадвайки своите съседи и колеги. Изваждайки оръжията си от скривалищата, те помогнаха на талибаните бързо да вземат контрол върху системите, в които са били внедрени, разказва The Wall Street Journal.

Основната роля на тези тайни клетки стана очевидна месеци след изтеглянето на САЩ. По това време афганистанските градове падаха един след друг като домино с малка съпротива от подкрепяните от САЩ войски на правителството. Кабул рухна за броени часове, без почти нито един изстрел.

„Имахме агенти във всяка организация и отдел“, похвали се Маулави Мохамад Салим Саад, висш лидер на талибаните, който ръководеше операции за самоубийствени атентати и убийства в афганистанската столица преди падането й. „Частите, които вече имахме в Кабул, поеха контрола върху стратегическите места."

Хората на Саад принадлежат към така наречените сили "Бадри" от мрежата "Хакани", част от талибаните, които САЩ определят като терористична организация поради връзките им с "Ал Кайда". Седейки пред мониторите за наблюдение в командния център за сигурност на летището в Кабул, което сега управлява, той добавя: „Имахме хора дори в офиса, който заемам днес."

talibananan 1

20-годишната война в Афганистан често се разглеждаше като битка между банди талибански бунтовници – брадати мъже, действащи от планински укрития – и афганистанските и американските сили, които се борят да контролират селските райони. Последната битка обаче беше спечелена от голяма подземна мрежа от градски оперативни работници.

На 15 август, след като афганистанският президент Ашраф Гани избяга от Кабул, тези мъже завзеха столицата, докато по-конвенционалните сили на талибаните останаха извън града.

Мохамад Рахим Омари, командир от средно ниво в силите "Бадри", работеше под прикритие в семейния бизнес за търговия с бензин в Кабул, преди да бъде призован в действие този ден, разказва WSJ. Той и дузина други са били изпратени в комплекс на афганистанската разузнавателна служба в източната част на града, където са обезоръжили дежурните офицери и са им попречили да унищожат компютри и файлове.

Други клетки се разпръснаха, за да превземат други правителствени и военни съоръжения и стигнаха до летището в Кабул, където САЩ провеждаха масивна евакуация. Те поеха контрола над периметъра на летището, докато сутринта на 16 август от провинцията не пристигнаха по-добре въоръжени талибански войски. Един агент, Мула Рахим, дори беше изпратен да защити Афганистанския институт по археология и неговите съкровища от потенциални грабители. 

Омари каза, че "Бадри" са имали отделени клетки, работещи по различни задачи – въоръжени бойци, хора, набиращи средства, и тези, които се занимават с пропаганда и вербуване.

talibananan 2

„Сега тези три вида муджахедини се събраха отново“, каза той. Самият Омари сега е заместник-началник на полицията в 12-ти район на Кабул.

Техният успех помогна за засилване на влиянието на "Хакани" в цялостното движение на талибаните. "Бадри" е основана от Бадрудин Хакани, който беше убит при удар с безпилотен самолет на САЩ в Пакистан през 2012 г. Сега групата е под върховното командване на брат му Сираджудин Хакани, който отговаря за вътрешната сигурност на Афганистан като новия министър на вътрешните работи.

Именувана в чест на Битката при Бадр, спечелена от пророка Мохамед през 624 г., "Бадри" включва няколко подгрупи. Най-известната е нейният отдел за специални операции, "Бадри 313", чиито бойци с най-високо качествено оборудване бяха разположени до американските морски пехотинци на летището в Кабул през двете седмици между падането на Кабул и завършването на американската въздушна евакуация.

Камран, който не се споменава фамилията му, е бил натоварен със задачата да превземе своя алма матер, Кабулския университет, и Министерството на висшето образование.

30-годишният талибан от провинция Вардак западно от Кабул, казва, че се е присъединил към талибаните, когато е следвал магистърска степен по арабски в университета през 2017 г. Той смята, че през годините е убедил около 500 души, предимно студенти, да се присъединят към движението. За да запази прикритието си, той обръсва брадата си, носи слънчеви очила и се облича в костюми или дънки.

„Много от нашите приятели, които имаха бради, бяха мишена“, спомня си той. „Аз бях извън всякакво подозрение. Докато много от нашите нископоставени приятели бяха арестувани, аз не бях. Въпреки че бях техен водач.”

Много от познатите му – бивши съученици, учители и охранители – за първи път разбират, че е член на талибаните, когато се появи с пистолет на 15 август. „Много служители на министерството и целият персонал на университета ме познаваше. Бяха изненадани да ме видят така“, каза Камран, чиято нова работа е ръководител на охраната в няколкото университета в Кабул.

talibananan 3

Оттогава Камран се е върнал към запазената марка на талибаните: черен тюрбан, бял шалвар камиз и дълга брада. Що се отнася до костюмите и дънките му, те събират прах в гардероба. „Това не са нашите традиционни облекла“, каза той. "Не мисля, че ще се наложи да ги нося отново."

Подобни талибански клетки действаха и в други големи афганистански градове. В Кандахар, вторият по големина метрополис в Афганистан, университетският преподавател Ахмад Уали Хакмал казва, че многократно е молил лидерите на талибаните за разрешение да се присъедини към въоръжената борба срещу правителството, подкрепяно от САЩ, след като завърши бакалавърската си степен по шериатско право. 

„Бях готов да грабна един АК-47 и да отида да се бия, защото никой афганистанец не може да толерира нахлуването в нашата страна“, спомня си той. „Но тогава нашите старейшини ни казаха "Не, не идвайте тук, стойте там, работете в университетите, защото това също са наши хора и медиите и светът ги лъжат за нас."

Талибаните изпращат Хакмал в Индия, за да получи магистърска степен по човешки права от мюсюлманския университет Алигарх. Когато се завръща в Кандахар, той се фокусира върху набирането на нови членове и пропагандата за талибаните. След падането на Кабул той става главен говорител на управляваното от талибаните финансово министерство.

Ферешта Абаси, афганистански адвокат, каза, че отдавна е била подозрителна към мъж, който е работил заедно с нея в укрепения комплекс Camp Baron близо до летището в Кабул, където са били разположени офиси за проекти за развитие, финансирани от САЩ и други западни страни.

talibananan 4

Но едва в деня след падането на Кабул – когато мъжът се появява по телевизията, стискайки автомат "Калашников" – тя открива, че той всъщност е командир на талибаните. „Бях шокирана“, казва Абаси, която сега е базирана в Лондон.

Командирът - Асад Масуд Кохистани - каза в интервю за CNN, че жените трябва да покриват лицата си.

Човек, запознат с трудовата история на Кохистани, каза, че той е работил за финансиран от USAID проект за напояване и преди това е бил нает в агенция на ООН като финансов служител. Американската агенция за международно развитие, попитана за Кохистани, каза, че подлага своите афганистански програми на проверка от партньори за борба с тероризма.

Управляван от западняци, Camp Baron включва хотел с ресторант, който открито сервирал бира и други алкохолни напитки. Абаси, подобно на много колеги, работещи в Camp Baron, е била свикнала да носи широка шал за коса в офиса, а понякога изобщо да не го ползва. „Не мога да си представя колко ядосан трябва да ни е бил“, каза тя.

Саад, командирът на "Бадри", казва пред WSJ, че е бил шокиран от първоначалните си срещи с жители на Кабул като Абаси, когато пристига да поеме командването на летището в Кабул в 7 сутринта на 16 август. Много от тях крещяха „Ти си смърт“ към талибаните, спомня си той.

„Беше болезнено да видя как афганистанските жени бягат в чужбина, оставяйки чантите си“, каза той. "Поколението от последните 20 години изобщо не ни беше виждало и се страхува от нас."