Земетресение отне живота на хиляди в Афганистан

Марк Крамптън, Bloomberg

11:01 | 23 юни 2022
Обновен: 15:23 | 23 юни 2022
Преводач: Силвия Грозева

Президентът Байдън се опитва да намали цените на бензиностанциите. В реч в Белия дом президентът призова Конгреса временно да отмени федералния акциз върху бензина.

"Като премахнем федералния данък от 18 цента върху бензина в следващите 90 дни, можем да намалим цената на бензина и да облекчим малко семействата. Призовахме компаниите да използват всяко пени от това облекчение от 18 цента в полза на потребителя. Няма време за печалбарство", каза Байдън. Средните американски цени на бензина се движат около рекордните нива от 5 долара за галон.

Силно земетресение разтърси планински район в Източен Афганистан като разруши къщи и отне живота на най-малко 1000 души. Други 1500 бяха ранени. Властите съобщават, че броят на жертвите може да се увеличи.

"Имаме вълна от пациенти. Какво можем да направим – изпращаме медицински пратки в три болници в района на Пактика, спринцовки, превързочни материали и др., за да могат медиците там да посрещнат нуждите на общността", каза Лусиен Кристен, говорител на Международния Червен ръст.

Спасителните екипи отидоха в пострадалия от труса район с хеликоптери, но техните усилия вероятно ще бъдат затруднени, защото много международни хуманитарни агенции напуснаха Афганистан след идването на талибаните на власт.