Контрабандно внесени от Пакистан долари са спасителен пояс за талибаните

Валутата на Афганистан е сред най-добре представящите се в света през последните 12 месеца, а тази на Пакистан е сред най-слабите

11:26 | 8 февруари 2023
Автор: Елтаф Наджафизада, Исмаил Дилавар
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Материалът е допълнен в сряда с новата заповед на кабинета на мулла Мохамед Хасан.

Милиони долари се внасят контрабандно в Афганистан от Пакистан всеки ден, осигурявайки известна подкрепа за свитата икономика, след като САЩ и Европа отказаха на талибанския режим достъп до милиарди валутни резерви. За Исламабад изтичането на средства води до изостряне на бързо развиващата се икономическа криза.

Според Мохамед Зафар Парача, генерален секретар на Асоциацията на обменните дружества в Пакистан, 26-членна организация на търговците на валута, търговците и контрабандистите пренасят през границата до 5 млн. долара дневно. Тази сума покрива повече от 17-те милиона долара, които афганистанската централна банка вкарва на пазара всяка седмица.

Нелегалните потоци показват как талибаните избягват санкциите след превземането на страната през 2021 г. За Пакистан те допринасят за изчерпването на чуждестранните резерви и засилват натиска за спад на рупията, тъй като валутата се срива до рекордно ниски нива, а икономиката е на ръба на колапса.

"Без съмнение се извършва контрабанда на валута", казва Парача по телефона. "Това се е превърнало в доста доходоносен бизнес."

Когато през август 2021 г. талибаните си върнаха Кабул след две десетилетия, САЩ и Европа блокираха над 9 млрд. долара в резервите на афганистанската централна банка, опасявайки се, че средствата ще бъдат използвани от бойната групировка за тероризъм. Под натиска на Организацията на обединените нации САЩ се съгласиха да освободят половината от тях, за да подпомогнат икономиката, но отложиха това, след като талибаните забраниха на афганистанските жени да посещават училище или да работят.

Седемнадесет месеца по-късно Афганистан продължава да е в тежко състояние, а положението с човешките права само се влошава. ООН предупреди, че повече от половината население е изправено пред остър глад през тежката зима. Но парите от съседите помагат на режима да се справя.

"Афганистан има нужда от 10-15 млн. долара на дневна база", казва Хурам Шехзад, главен изпълнителен директор на Alpha Beta Core Solutions Pvt Ltd., финансова консултантска компания в търговската столица на Пакистан, Карачи. Половината от тази сума се очаква да дойде от Пакистан, казва той.

Da Afghanistan Bank, управляваната от талибаните централна банка, разполага с достатъчно долари в резерв, за да подкрепи икономиката, заяви говорителят Хасиб Нури. 

Част от тях идват от ООН, която от миналата година всяка седмица предоставя хуманитарна помощ в размер на около 40 млн. долара. Тъй като Афганистан е откъснат от световната банкова система, парите се транспортират в брой в Кабул и след пристигането си трябва да бъдат конвертирани в афгани - местната валута. Така че, въпреки че помощта не е в пряка полза на талибаните, доларите в крайна сметка се озовават в касата на централната банка. ООН не пожела да направи незабавен коментар.

Митническите тарифи, някои от които се събират в долари, са друг източник на средства за режима.

"ООН всъщност подкрепя афганистанската валута, като доставя долари на пазарите и купува в замяна афгани", казва Торек Фархади, бивш съветник на Международния валутен фонд във Вашингтон. "Търсенето на афгани всъщност се създава от ООН и други източници, включително контрабандисти на долари."

През последната година до понеделник афганите са поскъпнали с около 5,6% спрямо зелените пари, което е едно от най-силните представяния сред всички валути в света. Афганистанската валута се възстанови до около 89,96 за долар, след като достигна исторически минимум от 124,18 през декември 2021 г., няколко месеца след като талибаните се върнаха на власт.

Пакистанската рупия изгуби около 37% спрямо щатската валута за периода, което е един от най-големите спадове. В края на януари тя спадна с около 10% за един ден, което е най-големият спад от поне две десетилетия, тъй като изпадналото в криза правителство отслаби контрола си върху валутния курс в опит да спечели така необходимите заеми от МВФ. Пакистан се бори с последиците от смъртоносните наводнения, бушуващата инфлация, политическите сътресения и чуждестранните резерви, които през седмицата, приключила на 27 януари, спаднаха до 3,09 млрд. долара, което е най-ниското ниво от девет години насам.

Taliban
Афганът се засилва, докато рупията спада. Валутата на Афганистан е сред най-добре представящите се в света през последните 12 месеца, докато тази на Пакистан е сред най-лошо представящите се

Според служители на афганистанското министерство на финансите контрабандата се разраства в средата на миналата година, след като Афганистан увеличава износа на въглища за гладния за енергия Пакистан. Контрабандата се е засилила и поради забраната на талибаните да използват пакистанската рупия като законно платежно средство в Афганистан, което принуждава износителите да търгуват в долари и да връщат американската валута в страната, казват служителите, които помолиха да не бъдат идентифицирани, тъй като не са упълномощени да говорят пред медиите.

"Нашият пазар със сигурност ще бъде засегнат, когато те купуват долари от местния пазар", заяви Джамил Ахмад, управител на централната банка на Пакистан, в кратко интервю преди пресконференция относно решението за лихвения процент в страната на 23 януари. 

Хаджи Мохамед Расул е един от тези търговци, който изнася въглища за Пакистан. Въглищата са основният износ на Афганистан, а Пакистан е най-големият му търговски партньор. Той купува въглища в афганистанска валута, продава ги в рупии с надценка, конвертира рупиите в долари и ги изпраща обратно в Афганистан чрез традиционната система за прехвърляне на средства Hawala. Расул казва, че намирането на долари в Пакистан е трудно, затова той използва сивите пазари в близост до границата в места като Пешавар, където е готов да плати до 10 % повече от официалния курс.

"Почти всички търговци постъпват по същия начин", казва той за внасянето на долари в Афганистан. Талибаните ни "забраняват да внасяме рупии обратно в страната".

Талибаните насърчават всички да внасят всякакви суми в брой в долари, но са намалили наполовина максималния разрешен трансфер на долари извън страната до 5000 долара, казва Ахмад Уали Хакмал, говорител на финансовото министерство.

За Парача от групата на пакистанските търговци на валута проблемът се крие в "порочната" имиграционна и търговска политика на Пакистан и в граничния контрол. Хиляди хора пресичат границата всеки ден без визи, казва той. И много от тях носят долари.

След публикуване на доклада, талибаните наложиха нови ограничения върху пренасянето на чуждестранна валута от Афганистан. Това е една от редките наредби от кабинета на министър-председателя и е пряко следствие от публикувания във вторник доклад.

В заповедта на кабинета на мулла Мохамед Хасан от вторник за първи път ясно се посочват новите валутни ограничения и се предвиждат нови наказания - до една година затвор. Въпреки че вече съществуваше лимит от 5 000 долара, с новата заповед се добавя, че сумата, която хората могат да изнесат през пътните гранични пунктове, е само 500 долара, и се забранява изнасянето на злато или скъпоценни камъни от страната.

"Ако някой прехвърли един милион долара, ще бъде вкаран в затвора за една година, за сто хиляди долара ще бъде вкаран в затвора за един месец, а за по-малко от сумата ще получи десет дни затвор", се казва в заповедта.

Талибаните също така повториха, че внасянето на чуждестранна валута е "забранено", без да уточняват каква сума и при какви обстоятелства. Преди публикуването на доклада афганистанското министерство на финансите беше заявило, че насърчава лицата да внасят чуждестранна валута на всякаква стойност.