Укриването на терорист в Афганистан затруднява усилията на САЩ да освободят $3,5 млрд.

Все още никой не знае как парите да стигнат до народа на Афганистан, без да попаднат в ръцете на талибаните

17:50 | 5 август 2022
Обновен: 20:48 | 5 август 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Това, че талибаните очевидно са приютили лидера на "Ал Кайда" Айман ал Зауахири, който беше убит миналия уикенд при удар на американски безпилотен дрон в Кабул, нанесе удар върху и без това политически сложния опит да се освободят 3,5 млрд. долара от замразените банкови средства, предназначени за облекчаване на бедността и глада в Афганистан, пише Bloomberg.

Година след като САЩ изтеглиха силите си от Афганистан и талибаните поеха контрола, южноазиатската страна е изправена пред тежки изпитания. Преди президентът Джо Байдън да заяви тази седмица, че талибаните са оставили Зауахари да живее спокойно в центъра на афганистанската столица, американските служители работеха по сложен план за разпределяне на половината от замразените активи на афганистанската централна банка в размер на почти 7 млрд. долара за хуманитарна помощ.

"Поставянето на терористи, посочени от ООН, ЕС и САЩ, на висши постове в афганистанската централна банка и даването на убежище на лидери на Ал Кайда в центъра на Кабул показва дълбоката неспособност на талибаните да бъдат отговорна за международната общност заинтересована страна", заяви Алекс Зерден, бивш служител на Министерството на финансите на САЩ, който ръководеше офиса му в Кабул по време на администрацията на Тръмп.

Последните усилия за освобождаване на помощта включват среща миналия месец между служители на Държавния департамент и Министерството на финансите на САЩ, висши представители на талибаните и това, което САЩ описват като "технократски специалисти" в Ташкент, Узбекистан. В центъра на дискусиите беше един сложен въпрос: Как парите да стигнат до народа на Афганистан, без да попаднат в ръцете на талибаните.

След приключването на срещата, в която участваха специалният представител за Афганистан Томас Уест и заместник-министърът на финансите по въпросите на тероризма и финансовото разузнаване Брайън Нелсън, САЩ излязоха с лаконично изявление, в което се посочва "необходимостта от решаване на спешната хуманитарна ситуация в Афганистан" и то бързо.

"Двете страни обсъдиха продължаващите усилия да се даде възможност лицензираните резерви на афганистанската централна банка в размер на 3,5 млрд. долара да бъдат използвани в полза на афганистанския народ", заяви Държавният департамент. "Съединените щати подчертаха необходимостта от ускоряване на работата по тези усилия."

Антъни Кордесман, почетен председател на катедрата по стратегия в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон, предупреди да не се съсредоточаваме върху убийството на Зауахири, изключвайки "много по-сериозните проблеми" на широко разпространената бедност и глад, пред които е изправен Афганистан.

Замразните средства

Афганистанските пари бяха замразени, след като САЩ се изтеглиха от Афганистан, ускорявайки превземането на страната от талибаните след 20-годишни усилия, които не постигнаха целите, включващи поддържането на по-приятелски настроено към Запада правителство. 

САЩ бяха принудени да преговарят с талибаните, за да евакуират своите военни, граждани и постоянно пребиваващи в страната, както и някои от многото афганистански граждани, които работеха за американски служители и агенции. По време на трескавата операция 13 американски военнослужещи бяха убити при нападение, за което отговорност пое ИДИЛ-К - разклонение на "Ислямска държава", базирано в Афганистан и Пакистан.

Като част от изтеглянето САЩ замразиха активи на стойност почти 9,5 млрд. долара, принадлежащи на Da Afghan Bank, централната банка на страната. По-голямата част от средствата са по сметки във Федералния резерв на Ню Йорк и базирани в САЩ финансови институции.

През февруари Байдън издаде изпълнителна заповед, с която консолидира 7-те милиарда долара, държани от американски институции, и ги раздели на две части, като окончателната съдба на двете ще бъде определена от американски федерален съдия, наблюдаващ активите. Половината от парите са прикрепени към дело, свързано със семействата на жертвите на атентатите от 11 септември, а другата половина е заделена за "благото на афганистанския народ".

Според заповедта на Байдън "целта е да се осигури път, по който средствата да достигнат до народа на Афганистан, като същевременно не се допусне те да попаднат в ръцете на талибаните и злонамерени лица".

Но опитите за насочване на средства чрез независими или многостранни организации не са гаранция за успех, казва Кордесман в интервю. "През цялото съществуване на предишното афганистанско правителство имахме външни международни органи", каза той. "И никой от тях не попречи на това да бъде едно от най-некомпетентните и корумпирани правителства в света."

В изявлението на Белия дом се признава, че дори и с върнатите 3,5 млрд. долара, Афганистан е изправен пред сериозни икономически трудности, включително равнище на бедност над 50 %, многогодишна суша и неразвита финансова система, поразена от корупция. Според оценките на ООН по света има 2,6 млн. афганистански бежанци, а над 5,5 млн. души са разселени в резултат на конфликта в страната.  Международният валутен фонд предвижда 30 % свиване на икономиката на страната.