Китайските инвестиции в Европа намаляват, с изключение на EV батериите

Китайските фирми се превръщат в основни играчи в зеления преход на Европа

10:14 | 9 май 2023
Автор: Майкъл Нинабер
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китайските инвестиции в Европа се сринаха с повече от една пета миналата година до десетилетен минимум, като преминаването към зелени инвестиции в батерии за електрически превозни средства само частично компенсира резкия спад в сливанията и придобиванията, показа проучване.

Преките чуждестранни инвестиции в Европа от Китай са потънали до 7,9 милиарда евро, което е спад от 22% спрямо предходната година, според доклад, публикуван във вторник от базирания в Берлин Институт за китайски изследвания Mercator и базираната в Ню Йорк Rhodium Group. Това беше първата година, в която инвестициите в зелени технологии, които се увеличиха с 53%, изпревариха сделките.

Редица фактори са допринесли за спада, казват авторите, включително повишаващите се лихвени проценти, нарастващите стратегически рискове, свързани с инвазията на Русия в Украйна, ограниченията на Китай върху изтичането на капитали и стратегията на Пекин за нулев Covid, която беше в сила през по-голямата част от 2022 г. В световен мащаб, инвестиционните дейности на Китай са спаднали с 23%.

В Европа почти 90% от инвестициите са насочени само към четири страни: Великобритания, Франция, Германия и Унгария. Всяка получи големи инвестиции в зелени технологии от китайски производители на батерии, които се очаква да доминират в индустрията в Европа.

Директорът на Rhodium Group Агата Крац каза, че има „голяма промяна“ в начина, по който китайските компании инвестират в Европа.

„След години, в които обемите на инвестициите бяха движени от придобивания, сега те са доминирани от зелени инвестиции, преди всичко в заводи за батерии“, каза Крац. „Китайските фирми влагат милиарди във веригата за доставки на електрически превозни средства в Европа. Те се превърнаха в основни играчи в зеления преход на Европа.“

Contemporary Amperex Technology Co. Ltd, най-големият производител на батерийни клетки в света, тази година започна производство в първия си европейски завод в източна Германия и добавя съоръжение на стойност 7,3 милиарда евро в Унгария с Mercedes-Benz AG и Volkswagen AG сред своите клиенти. Притежаваната от Китай Envision AESC планира да построи заводи за батерии в Испания и Франция, а EVE Energy Co., вторият доставчик на BMW за батерийни клетки, произведени в Европа, купи земя в Унгария.

Китайският производител на батерии SVolt Energy Technology Co. е готов да разшири присъствието си в Европа до пет фабрики, като преговорите за снабдяване на производителите на автомобили в региона са в ход.

Макс Зенглейн, главен икономист в MERICS, каза, че променящите се инвестиционни модели подчертават конкурентоспособността на китайските компании, особено в електромобилите.

„Инвестициите в зелени технологии също са изправени пред по-малко регулаторен контрол, тъй като придобиванията в критична инфраструктура или технологичния сектор са по-оспорвани“, каза Зенглейн.

Авторите казват, че краят на китайската политика за нулев Covid може да стимулира китайските изходящи инвестиции през 2023 г., но несигурността относно икономическите перспективи и геополитическият натиск правят възстановяването до нивата от средата на 2010 г. малко вероятно.