ЕС предлага санкции срещу китайски компании, които подпомагат войната на Русия

Санкциите, които се разглеждат от Брюксел, вероятно ще повишат напрежението с Пекин

11:51 | 8 май 2023
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Брюксел предложи санкции срещу китайски компании, които оказват подкрепа на военната машина на Русия, за първи път от началото на войната в Украйна, което вероятно ще увеличи напрежението с Пекин.

Седем китайски предприятия, обвинени в продажба на оборудване, което може да се използва в оръжия, са споменати в нов пакет от санкции, който ще бъде обсъден от страните-членки на ЕС тази седмица, съобщи Financial Times.

Някои от компаниите вече са поставени под санкции от САЩ. Ходът на ЕС вероятно ще разгневи Пекин, който се стреми да попречи на Брюксел да застане на страната на Вашингтон в битката им за глобално влияние.

Досега Брюксел избягваше да атакува Китай с аргумента, че няма доказателства, че страната директно предоставя оръжия на Москва.

Списъкът със санкции се нуждае от единодушно одобрение от 27-те държави-членки, преди да може да бъде приложен.

Две компании от континентален Китай в списъка, 3HC Semiconductors и King-Pai Technology, вече са поставени под санкции от САЩ. Две компании, базирани в Хонконг, които са в списъка на ЕС, вече са в списъка на Министерството на финансите на САЩ: Sinno Electronics и Sigma Technology.

В предложението за санкции от Европейската комисия се казва: „С оглед на ключовата благоприятна роля на електронните компоненти за използване от руския военен и промишлен комплекс за подкрепа на агресивната война срещу Украйна, също така е уместно да се включат някои други субекти в трети страни, участващи в заобикалянето на търговските ограничения, както и някои руски субекти, участващи в разработването, производството и доставката на електронни компоненти за военния и индустриален комплекс на Русия."

ЕС обвинява 3HC, която произвежда компютърни чипове, в „опит за избягване на контрола върху износа и придобиване или опит за придобиване на артикули с произход от САЩ в подкрепа на военната и/или отбранителната индустриална база на Русия“.

King-Pai доставя микроелектроника на Русия, която „има отбранителни приложения, които включват системи за насочване на крилати ракети“, каза по-рано Министерството на финансите на САЩ.

Брюксел също така предлага санкции срещу някои ирански компании, участващи в производството и доставката на дронове за Русия.

ЕС се стреми да се справи със заобикалянето на санкциите по-общо. Проектът включва мерки, които биха позволили на ЕС да ограничи продажбите на определени продукти на трети страни, ако дипломатическият натиск не промени поведението им. Държавите членки ще трябва да одобрят индивидуални мерки срещу компании или държави.

Има и правомощия за забрана на петролни танкери, които крият местоположението си без основателна причина, от пристанищата на ЕС. Често корабите заобикалят ембаргото върху вноса на руски петрол по море, като се преструват, че товарите им са от другаде.

Комисията също така предложи разширяване на обхвата на забранения износ за Русия.

ЕК също така разхлабва ограниченията върху прехвърлянето на активи към субекти, засегнати от санкции, за да позволи на западни компании в съвместни предприятия с тях да ги продадат.