Virgin Orbit може да е началото на края за стартъпите с рисков капитал

Фирмата - част от империята на Ричард Брансън, която включва авиокомпанията Virgin Atlantic и компанията за космически полети Virgin Galactic Holdings Inc. - прекратява дейността си, след като не успя да намери финансиране

10:50 | 31 март 2023
Обновен: 10:54 | 31 март 2023
Автор: Сидхарт Филип и Честър Доусън
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Virgin Orbit Holdings Inc., компанията за изстрелване на сателити, свързана с британския милиардер Ричард Брансън, преустановява дейността си за неопределено време, поддавайки се на нарастващaта липса на парични средства, която парализира стартиращите компании в много нововъзникващи технологии.

От документи подадени до регулаторите в четвъртък става ясно, че компанията съкращава 675 работни места, или около 85% от работната си сила, „за да намали разходите поради неспособността си да осигури значимо финансиране“. Говорител на Virgin Orbit каза, че останалите 15% от служителите ще работят по закриването на бизнеса.

Този ход подчертава рязкото ѝ пропадане след провален полет през януари и срива в цената на акциите. Virgin Orbit временно спря дейността си по-рано този месец, докато търсеше допълнителен капитал. Фирмата - част от империята на Брансън, която включва авиокомпанията Virgin Atlantic и компанията за космически полети Virgin Galactic Holdings Inc. - не е реализирала печалба като публична компания.

Акциите на Virgin Orbit поевтиняха с 45% в разширената търговия в Ню Йорк към 19:20 ч. в четвъртък, като се търгуваха за едва 19 цента на брой. Само преди година цената им беше 7 долара. Таксите по закриването ще възлизат на около 15 милиона долара, състоящи се предимно от 8,8 милиона долара обезщетения при уволнение на служителите и 6,5 милиона долара други разходи, като например услуги за преместване, се казва в документацията на Virgin Orbit.

„Светът, в който се намираме, се промени“, каза Кариса Кристенсен, основател и главен изпълнителен директор на консултантската фирма Bryce Space and Technology. „Променено е по отношение на наличния капитал, променено е по отношение на толерантността към риска и като цяло привлекателността на стартиращите фирми, финансирани с рисков капитал.“

Рискът от погрешни стъпки е особено голям във високотехнологичния, капиталоемък космически бизнес. Това прави още по-трудно възстановяването от провал като този на Virgin Orbit.

„Пазарът е труден; достигането до орбита е трудно“, каза Чад Андерсън, управляващ партньор в Space Capital. „Това просто го прави още по-трудно, когато сте публична компания, която се опитва да стигне до орбита и се проваля публично.“

Само преди две седмици компанията одобри план за обезщетение за висши ръководители, като главният изпълнителен директор Даниел Харт трябва да получи изплащане в размер на два пъти основното си възнаграждение, парично плащане, равно на пропорционалния годишен целеви бонус, както и шест месеца здравноосигурително покритие.

Брансън вля 10,9 милиона долара, като купи книжа, конвертируеми в акции чрез своята Virgin Investments Ltd., позволявайки на фалиралия бизнес да финансира обезщетения и други разходи, се казва в документа на Virgin Orbit.

Продажба на бизнес

Базираната в Лонг Бийч, Калифорния, компания е една от няколкото стартиращи компании, свързани с космоса, с някогашни високи оценки, чиито акции се понижиха, тъй като инвеститорите започнаха да избягват непроверени бизнес модели и губещи пари операции. Astra Space Inc. съобщи в четвъртък, че нейните парични резерви и парични еквиваленти са намалели с 32% през тримесечието, приключило на 31 декември, а Rocket Lab USA заяви миналия месец, че очаква тримесечната ѝ загуба да бъде три пъти по-голяма от очакваното от анализаторите.

Virgin Orbit все още иска да продаде целия или част от бизнеса си, според лице, запознато с въпроса. Тези дискусии за възможна транзакция не включват Матю Браун, малко известен инвеститор на рисков капитал от Тексас, който каза, че се интересува от сделка по-рано този месец, каза лицето, което поиска анонимност, разкривайки лични разговори.

Само преди година Браун се рекламираше като възможен спасител на бизнес, който струваше милиарди. Но сделката му за финансиране се провали, съобщи CNBC на 27 март.

Стартиращата компания официално започна през 2017 г. като подразделение на Virgin Galactic, преди да стане публична през 2021 г. чрез комбинация със SPAC. Бизнесът на Virgin Orbit беше съсредоточен върху изстрелването на малки сателити в орбита, различно от фокуса на Virgin Galactic върху изпращането на хора до границата на космоса и обратно.

„Virgin е първото домино, което пада“, каза Кейлъб Хенри, директор на изследванията в космическата консултантска фирма Quilty Analytics. „Предстоят трудни времена за SPAC компаниите.“

Първа мисия

За разлика от някои конкуренти, които изстрелват ракети от земята, Virgin Orbit използва техника, известна като въздушно изстрелване, при която нейната ракета LauncherOne започва работа на голяма надморска височина от под крилото на модифициран самолет Boeing Co. 747. Компанията започва разработването на ракетата във Virgin Galactic, години преди официално да бъде създаден бизнесът за изстрелване на сателити.

Virgin Orbit успешно изстреля първата си мисия в орбита през януари 2021 г. и завърши четири успешни полета до 2022 г.

Компанията планираше да увеличи честотата на изстрелване тази година, но трябваше да направи преоценка след неуспешната мисия през януари, което трябваше да бъде първата орбитална мисия, която започва от британска земя. Космическият кораб обаче така и не достига орбита, след като възникна проблем с горивния филтър по време на полета, което доведе до загубата на девет малки спътника.