Берлин ще подкрепи френските космически ракети в надпреварата с Мъск

Бъдещите проекти на ArianeGroup ще бъдат подкрепени от Германия, ако са отворени за технологии от европейски стартъпи

14:25 | 21 ноември 2022
Обновен: 17:19 | 21 ноември 2022
Автор: Аня Нусбаум,Майкъл Нинабер
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Германия е готова да подкрепи разработването на ново поколение космически ракети-носители, произведени във Франция, които да могат да се конкурират с най-новите ракети на Space Exploration Technologies Corp. на Илон Мъск.

Берлин ще подкрепи бъдещите проекти на ArianeGroup, съвместно предприятие на Airbus SE и Safran SA, стига тези програми да са отворени за технологии от европейски стартъпи, твърдят запознати с плановете. 

По-конкретно, Германия планира да подкрепи следващото поколение ракета-носител Ariane 7, каза един от запознатите, който помоли да остане анонимен, тъй като подготовката е конфиденциална.

Представители на министрите в Германия и Франция отказаха да коментират Ariane 7. ArianeGroup също не отговори на запитвания след края на работното време в петък.

Появата на SpaceX засили конкуренцията за Ariane, като ракетите за многократно използване на американската фирма имат ценово предимство пред използваните ракети-носители на неговия конкурент. Въпреки това френската ракета, която извърши първия си полет през 1979 г., остава политически важна, тъй като осигурява на Европейския съюз независима възможност за изстрелване на спътници и космически мисии.

ArianeGroup, със седалище в предградие на Париж, има около 7000 служители във Франция и Германия и произвежда ракетите си на части в Европа, преди да бъдат изпратени във Френска Гвиана за сглобяване и изстрелване.

Въпреки че фирмата описва сегашната Ariane 5 като "най-надеждната космическа ракета на търговския пазар", Falcon 9 на Мъск я конкурира на фона на нарастващото търсене на мисии за комуникационни спътници. Най-новата ракета Ariane 6, проектирана да даде предимство на Европа, претърпя закъснения, като първото ѝ изстрелване сега е планирано за края на 2023 г.

Политическо напрежение

Обявяването на бъдеща Ариана 7 би било добра новина за индустриалните отношения между Франция и Германия, които през последните месеци станаха нестабилни.

Напрежението във връзка с проектите в областта на отбраната се пренесе и в космическия сектор, като Берлин подчерта необходимостта частните компании да създават собствени ракети-носители, за да засилят конкуренцията в сектора, тъй като търсенето на сателити се увеличава. Според официални лица Париж вместо това настоява за общо решение на ЕС.

В друг знак, че отношенията може би се подобряват, френският министър-председател Елизабет Борн пътува до Берлин в петък, след като визитата през септември беше отменена. 

Това се случи, след като Берлин нанесе удар на Париж, когато се съгласи да изгради противоракетен щит заедно с други членове на алианса НАТО, който може да включва германско, американско и израелско оборудване. Междувременно Франция разработва заедно с Италия система за защита земя-въздух, известна като "Мамба".

Германското министерство на отбраната също така заяви в петък, че е постигнато "индустриално споразумение" за следващия етап на европейската програма за изтребители, което потвърждава "равнопоставен подход", като същевременно предоставя на Франция цялостна отговорност.

Споразумението за бъдещата бойна въздушна система, която се ръководи от френската Dassault Aviation SA и германското подразделение на Airbus, следва месеци на пререкания между Париж и Берлин по въпроси, включващи права върху интелектуалната собственост, лицензи за износ и бюджет.