Успешен космически тест на NASA

Алис Аткинс, Bloomberg

07:00 | 27 септември 2022
Обновен: 19:22 | 27 септември 2022
Преводач: Мария Попова

НАСА успешно разби космически кораб в астероид на около 11 милиона километра от земята. Може да изминат дни или седмици преди астрономите да разберат дали сблъсъкът е постигнал целите на екипа за отклоняване на астероида от траекторията му. Мисията е част от началните планове на агенцията за защита на Земята от евентуален сблъсък с астероид.

Цените на природния газ в Европа са близо до двумесечно дъно след като нарастващите запаси за зимата и силния приток на втечнен газ смекчиха притесненията около руските доставки. Основният индекс се понижава четвърта седмица след възстановяването на износа от Норвегия след приключване на ремонтните работи. Прогнозата да меко време през октомври след сегашното застудяване също подпомага спада в цените.

Управителят на Хонконг предупреди, че неспазването на ковид ограниченията може да застраши плановете на града да ги намали. Джон Ли обяви, че през уикенда са предприети действия срещу над хиляда души, които са нарушили протоколите. Цените на пътуванията скочиха, като много от самолетните билети от и до Хонконг са поскъпнали след отмяната на задължителната карантина.

Русия даде гражданство на Едуард Сноудън, бившият служител на Агенцията за национална сигурност, който разкри свръх секретна шпионска програма в САЩ. Разобличителят живее в Русия от 9 години и беше получил постоянно жителство през 2020. САЩ заявиха, че сега той може да бъде мобилизиран да се сражава в Украйна.