Защо да се връщаме пак на Луната, част 2

Джо Пойст, вицепрезидент Научни приложения, NASA Mission Solutions, SAIC

08:32 | 31 август 2022
Преводач: Силвия Грозева

Имаше много въпроси защо да се връщаме пак на Луната? Дори и ако се върнем към отменената програма Констелейшън по времето на Обама, отново се каза, че там сме били и е време да ходим до Марс, както казва Илън Мъск. Но пак се връщаме на Луната, за да отидем до Марс, така ли?

Абсолютно. Това е стартовата площадка за полетите отвъд.

Някаква база ли ще стане? Или ще научим повече като отидем пак на Луната?

Ще научим повече, ако отидем на Луната, но и ще имаме аванпост. Също като Лунния портал за Луната. Ще се създаде средата, нужна да се отиде на Марс и отвъд него.

Значи ако мислим за Луната като за разпределителен център, първата спирка ще е тя. Това държавна мисия ли ще бъде? Или публично-частно партньорство? Или не можем да кажем още.

Още не можем да кажем. Но продължаваме да тласкаме границите все по-далеч. Ще има някаква споделена отговорност и партньорство в програмите. Ще са нужни усилията на всички, за да стигнем там. Индустрията трябва да е там. SAIC също е там, на първа линия. Ние също помагаме на НАСА да постигне тази мисия.

NASA винаги ще бъде водеща в отговорността и мисията.

Винаги ли? Питам, защото гледаме как Илън Мъск праща ракети в космоса и пак каза с тях. Дори стана рутина. Защо НАСА трябва да изстрелва ракети?

По отношение на полетите в дълбокия космос, по отношение на комерсиализирането от НАСА на стартовия капацитет за ниска орбита, целта е да се комерсиализират все по-голяма част от полетите. 

НАСА ще продължава да е водещата в космическите изследвания и да търси нови технологии и иновации. Ще се превърне по-скоро в определяща стандарта, организация, която развива серийни технологии и тогава ще минем към комерсиализацията.

Виждаме на екрана как се развива бъдещето ни чрез дигиталните изображения. Вие сте пример за това публично-частно партньорство, нали? Компании като SAIC са нужни за сключване на сделките за тези мисии.

Точно така, ние имаме едни от най-добрите и най-умни хора в тези мисии. Ние осигуряваме безопасността на мисиите и независимите проверки и одобрения на НАСА. Нашите хора са на място, работят заедно с екипите на НАСА.

Ние осигуряваме безопасността и успеха на НАСА във всички аспекти на работата им.

 

Щом хората видят китайското знаме или нечие друго на Луната, ще поискат веднага да се върнат там отново. Мислите ли, че хората се интересуват, защото Америка стои зад тази мисия?

 

Така мисля. Това е целта ни след отмяната на програмата на совалките. Хората се вълнуват от другите търговски стартове, но този е много важен, защото не е обикновен. Това е пролетта на нещо по-голямо.

Огромното значение идва с първата жена, която ще стъпи на Луната, заедно с първия цветнокож. Това е много вълнуващо. Това дава вдъхновение на новото поколение и желание да се готви и да се включи.