NASA и SpaceX изпратиха 4-членен екипаж в орбита

Ед Лъдлоу, Bloomberg

15:00 | 6 октомври 2022
Обновен: 17:18 | 6 октомври 2022
Преводач: Силвия Грозева

В момента тече обратното броене в космическия център Кенеди във Флорида.. Виждаме запалването и старта.. Това вълнение никога не остарява, нали?

Никога не остарява. Вижте какво става в следващите 90 секунди.

Бустърът Falcon 9, дългата част на ракетата, която виждаме тук.

Тя дава огромна мощ и по пътя нагоре ускорява до 17000 мили в час, за да изведе екипажа по орбиталния път към Международната орбитална станция.

В първите 60 секунди целият космически апарат, който е съставен от бустера, втората степен и капсулата най-отгоре достига до Max Q, това е след 10 секунди. Моментът на максимален аеродинамичен натиск или стрес. В този момент тези астронавти ще почувстват 4,5 пъти силата на гравитацията.

Представете си този натиск, докато преминавате през земната атмосфера.

Не мога. Колко време е нужно да преминат? Май са трима астронавти и един космонавт. Колко време им трябва да стигнат до Международната орбитална станция?

До официалната граница на космоса са 2-3 минути. После, след като излязат от атмосферата, когато първата степен на ракетата се отдели от кораба, около 60 секунди по-късно от капсулата ще се отдели и втората степен.

И започва едно пътуване от 29 часа до станцията.

Най-важното в това изстрелване по обед източно време в САЩ е, че моментът е кратък. Идеалният момент да тръгнеш по правилната траектория, за да стигнеш до станцията.