Virgin Orbit ще изстрелва ракети от Великобритания

Космическата агенция на Обединеното кралство

20:06 | 11 януари 2023
Преводач: Петя Кушева

Великобритания се присъединява към малка група нации, които изпращат ракети от собствената си земя в небето.

Тази писта на военновъздушните сили в югозападната част на Англия е превърната в космодрум. От тук Virgin Orbit на Ричард Брансън ще използва модифициран Боинг 747, за да изстреля девет спътника.

Йън Анет, Космическата агенция на Обединеното кралство казва, че страната никога не е изстрелвала спътници в орбита и наистина, нито една друга държава не е правила това от Европа. Така че това е изключително вълнуваща възможност.

Не само вълнуваща, но и голяма бизнес възможност. Британската космическата индустрия вече е на стойност 16.5 милиарда паунда годишно и поддържа почти 50 хиляди работни места.  Но мисията на Virgin е само една малка стъпка в стремежа на Великобритания да се превърне в основен играч.

Две шотландски бази планират по-конвенционални вертикални изстрелвания до края на годината. Докато три други британски локации търсят разрешение за хоризонтални изстрелвания.

С нарастване на глобалното търсене на капацитет за изстрелване на ракети, това е космическа надпревара, която Обединеното кралство възнамерява да спечели.