Първият британски опит за изстрелване на сателити завърши с неуспех

Изстрелването на ракетата на Virgin Orbit се провали, което подкопава космическите амбиции на Обединеното кралство

18:05 | 10 януари 2023
Автор: Лорен Груш и Кристофър Джаспър
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Опитът на Великобритания да изпрати първите сателити в орбита от собствената си територия се провали, нанасяйки удар на стремежа ѝ да се присъедини към редиците на космическите нации и изпращайки надолу акциите на Virgin Orbit Holdings Inc. на Ричард Брансън.

Ракетата, изстреляна от Boeing 747, излетял от югозападна Англия, претърпя повреда по време на мисията, което доведе до загуба на полезния ѝ товар от девет сателита. Екипажът на самолета се върна благополучно.

Въпреки че неуспешните космически изстрелвания не са необичайни, злополучният резултат от начинанието на Обединеното кралство носи допълнителна тежест след патриотичните фанфари, които бяха свързани с поставянето на Великобритания - водещ световен производител на сателити, но без капацитет за изстрелване - на космическата карта.

За Virgin Orbit неуспехът представлява по-съществен неуспех, като акциите се сринаха с цели 27% в предпазарната търговия в САЩ.

След като се отдели от самолета, ракетата запали двигателите си, стана хиперзвукова и достигна космоса, където се отдели и запали ускорителите от втора степен, каза базираната в Лонг Бийч, Калифорния, компания.

„В някакъв момент по време на задействането на двигателя на втората степен, системата е претърпяла аномалия, прекратявайки мисията преждевременно“, се казва в съобщението.

Иън Анет, заместник-главен изпълнителен директор на Британската космическа агенция, каза пред BBC, че Virgin ще извърши „пълен преглед на данните през следващите няколко дни, за да определи какво точно се е объркало“.

Плановете на Обединеното кралство за друго изстрелване през следващите 12 месеца остават непокътнати, каза Анет, независимо дали от Корнуол или друга от седемте планирани космически площадки, сред които център за вертикално изстрелване на Шетландските острови край Шотландия.

Неуспешната мисия, наречена Start Me Up на името на песента на Rolling Stones, носеше сателити за седем клиенти, включително фирми от Обединеното кралство, военна мисия на САЩ и Обединеното кралство и първата орбитална сонда на Оман.

Разполагането на малки сателити се увеличи на фона на стремежа за създаване на нови мега съзвездия за широколентови комуникации. Глобалните изстрелвания, много от които от частни предприятия като Space Exploration Technologies Corp. на Илон Мъск, са се увеличили три пъти до 1700 сателита годишно от 2012 г. насам и се очаква отново да се удвоят до 2030 г., според Космическата агенция на Обединеното кралство.

Virgin Orbit бяха задържали плановете си за предколедно изстрелване на фона на спънки в последния момент, но успяха да проведат мисията в първия от множеството нови прозорци, които бяха заложени.

Модифицираният Boeing 747 “Cosmic Girl" излетя от космодрума Корнуол в 22:02 ч. местно време, носейки ракетата LauncherOne под крилото си. На надморска височина от приблизително 35 000 фута, LauncherOne се разгърна успешно и се задейства, в който момент мисията изглеждашe успешна.

Възникна объркване, след като Virgin Orbit преждевременно туитна, че ракетата е достигнала орбита. По-късно обаче се оказа, че е възникнала аномалия, която е попречила на ракетата да достигне орбита.

Virgin Orbit каза в изявление, че въпреки това мисията „представлява важна стъпка напред“.

Освен така нареченото хоризонтално изстрелване, направено вчера от космодрума Корнуол в Нюкуей, югозападна Англия, две шотландски бази също са ангажирани с вертикални изстрелвания в стил Кейп Канаверал до края на годината, докато три други британски обекта търсят разрешение за хоризонтални изстрелвания.

Вчерашното изстрелване беше шестият опит на Virgin Orbit да достигне орбита и вторият неуспех по време на полет. Досега компанията е изстреляла успешно ракета в орбита четири пъти от пустинята Мохаве в Калифорния.