Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Д-р Голдфарб, ЦЕРН: Вселената се разширява все по-бързо и нямаме представа защо

Д-р Стивън Голдфарб от ЦЕРН, в "Бизнес старт", 14.11.2022

13:30 | 14 ноември 2022
Обновен: 15:27 | 16 ноември 2022
Автор: Галина Маринова

Вселената става все по-голяма и това се случва все по-бързо и ние не знаем защо. Отговорът може би се крие в т.нар. "тъмна" или по-скоро "невидима енергия", но все още ние се сме я измерили. Тази невидима енергия е една трета от Вселената и не знаем кога ще можем да разберем какво представлява. Това каза д-р Стивън Голдфарб, физик от университета в Мелбърн, който работи по експеримента "Атлас" в ЦЕРН, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова. Д-р Голдфарб е един от лекторите на есенното издание на форума "Рацио", който ще се проведе в София Тех Парк на 19 ноември. Акцентът в научното събитие тази година ще е пресечната точка между науката и изкуството. 

Навършват се 10 години, откакто се доказа съществуването на хигс бозона. Това откритие ни дава много информация. Не очаквахме да открием хигс бозона толкова бързо, предполагахме, че ще ни отнеме около 50 години, но машините тук в големия адронен колайдер дадоха своя принос и сега ние измерваме неговите свойства и имаме много добри технически данни, които са важни за нас, каза д-р Гордфарб.

"Хигс бозонът е уникален сред всички останали частици. Няма посока на спина, което е странно. Измерваме една частица, но тя няма ориентация като посока. Това означава, че нещо може да го дръпне в една или друга посока. Той е навсякъде във вселената и това е едно универсално поле. Наистина е удивително. За нас той е ориентир да търсим други неща. Най-удивителното нещо за хигс бозона е, че той взаимодейства с всяка елементарна частица, която познаваме. Това означава, че си взаимодейства включително и с частици, които ние не познаваме и имаме шанс да ги открием". 

На въпроса колко сме близо да разберем мистериите на тъмната материя гостът каза, че имаме шанс в Големия адронен колайдер, защото започнахме серия от колизии, чрез които да получим повече статистика.

"Работата е там, че ние не знаем какво ще открием и затова се нарича изследване. Знаем, че 85% от материята в нашата Вселена е нещо, което никога не сме измервали до сега. Нарекохме го "тъмна материя". Това не е много добро име. По-скоро трябва. да го наречем невидима материя. Ние не го виждаме, а само виждаме, че светлината се огъва около него и влияе върху въртенето на галактиките, тоест то е много масивно. Ако е елементарна частица имаме шанс да го произведем. Знаем, че в колайдера можем да произведем високи енергийни нива, но не знаем дали те са достатъчни. Така че ще продължим да го търсим".

Дори и учените да можеха да кажат вече каква ще е съдбата на Вселената те никога не биха го казали, сподели д-р Голдфабр. "Това е страхотна тайна. Но това, което можем да направим е изследвания, които да ни дадат представа. Много от тази работа се върши от астрономи, които разглеждат скоростта на галактики и супер-нови във Вселената. Това може да се види, защото светлината от определени галактики и супер-нови се променя в определена посока, което ни показва, че Вселената се разширява".

"В последните десетилетия открихме, че Вселената не само се разширява, но и се разширява все по-бързо. Това е странно, защото човек би си помислил, че след Големия взрив и установяването на разстоянията гравитацията, която се забавя може да ни задържи на едно място. Всъщност това не става. Вселената става все по-голяма и това се случва все по-бързо и ние не знаем защо. В предположението за т.нар. "тъмна енергия" може би се крие отговорът на този въпрос, но все още ние се сме я измерили. Това би могло да е енергията, която помага на Вселената да се разширява все по-бързо. Тази невидима енергия е една трета от Вселената и ние все още не сме я измерили и не знаем кога ще можем да разберем какво представлява".   

Въпросите на човечеството от една страна се променят с времето, но от друга страна остават едни и същи, каза събеседникът. "В дългосрочен план те остават почти същите, каквито са били винаги - от къде сме дошли, накъде отиваме, от какво сме направени, какви са правилата и законите, които могат да ни помогнат да разберем съдбата си. Тези въпроси малко или много остават същите, но шансът да разберем какви точно са отговорите е много малък". 

"По-малките въпроси се променят през цялото време - дали тази частица съществува, каква е масата ѝ. Да, намерихме масата ѝ. Какво може да направи за нас? Много от това, което правим днес, ще повлияе в дългосрочен план. Има причини да сме любопитни. Това е част от нашето ДНК. Изследваме света около нас, за да имаме решения на проблеми, с които следващите поколения ще се сблъскат и може би ще решат. Така че ние винаги ще бъдем любопитни, защото винаги ще има едно бъдещо поколение, което ще си задава въпроси". 

За "любовната история" между физиката и музиката, предвид факта, че гостът е вокалист на блус банда д-р Голдфарб заяви, че "това е нещо съвсем естествено". "Музиката и изкуството са естествено свързани. Те са едно и също нещо. Хората имат желание да обяснят това, което виждат на останалите. Това правят и художниците, артистите, музикантите. Те интерпретират света чрез изкуството си. Учените го правят на хартия - пишат формули. Но ние правим едно и също нещо - споделяме това, което сме научили за нашия свят с всички останали". 

Как науката ни помага да филтрираме информацията в интернет пространството? Как ни помага физиката в ежедневния живот и как реално променя светът на хората? Как чрез докосването до науката младите хора и децата да се върнат към вроденото си любопитство към света, за да бъдат жадни за нови знания?

Бел. ред. Големият адронен ускорител (или големият адронен колайдер) е най-големият и мощен колайдер (ускорител на частици) в света, който се намира в Европейския център за ядрени изследвания CERN (Centre europeen de recherche nucleaire). Той е предназначен за ускоряване на насрещни снопове протони и тежки йони. Целта на проекта е преди всичко да бъде открит Хигс бозонът – най-важната елементарна частица, а така също и да се търсят физически явления извън рамките на стандартния модел. Планира се да се отдели внимание на изследването на свойствата на W и Z бозоните, на ядрените взаимодействия при свръхвисоки енергии и процесите на раждане и разпад на тежки кварки (b и t).

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.