Северна Корея изстрелва балистична ракета с малък обсег и увеличава напрежението

Ракетата е била изстреляна в неделя и е прелетяла около 800 км, преди да падне в морето извън изключителната икономическа зона на Япония

15:56 | 19 март 2023
Обновен: 15:58 | 19 март 2023
Автор: Йон Херсковиц, Хуеон Ким, Масуми Суга
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Северна Корея изстреля тестово предполагаема балистична ракета с малък обсег на действие, като по този начин допълни поредицата от изстрелвания през последния месец, която включваше две ракети, предназначени да доставят ядрена бойна глава до континенталната част на САЩ.

Ракетата е била изстреляна около 11:05 ч. местно време в неделя към водите източно от Корейския полуостров, съобщи Yonhap News, като се позова на Обединения комитет на началник-щабовете на Южна Корея. Тя е прелетяла около 800 км, преди да падне в морето извън изключителната икономическа зона на Япония, заяви заместник-министърът на отбраната на Япония Тоширо Ино на брифинг за медиите по телевизията. Възможно е самолетът да е летял по неправилна траектория и в момента се извършва подробен анализ, добави Ино.

Ким Гун, специален представител на Южна Корея по въпросите на мира и сигурността на Корейския полуостров, проведе конферентен разговор с колегите си от САЩ и Япония Сун Ким и Такехиро Фунакоши, за да обсъдят последната севернокорейска провокация. Тримата официални представители осъдиха Севера, като нарекоха действията му заплаха за мира и стабилността, която явно нарушава резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, се казва в изявление на южнокорейското външно министерство.

В неделя САЩ и Южна Корея проведоха съвместно въздушно учение над Корейския полуостров с участието на бомбардировач B-1B и изтребители, се казва в изявление на южнокорейското министерство на отбраната след изстрелването на севернокорейската ракета. То беше част от мащабните военни учения на САЩ и техния съюзник този месец - наречени "Щит на свободата" и продължили от 13 до 23 март - предназначени за укрепване на отбраната.

Миналата седмица режимът на Ким Чен Ун изстреля това, което според него е МБР "Хвасон-17", часове преди южнокорейският президент Юн Сук Йол да замине за Япония за среща на върха за възстановяване на връзките и подобряване на сътрудничеството в областта на сигурността. Ким заяви, че това изстрелване е имало за цел да "всее страх във враговете" на Северна Корея, тъй като съвместните военни учения се засилват.

От 18 февруари насам Северна Корея вече е изстреляла 12 балистични ракети, сред които две междуконтинентални балистични ракети и нещо, което изглеждаше като нова балистична ракета с малък обсег, предназначена да удари американски бази в Южна Корея. Изпитанията включваха и две крилати ракети, изстреляни от подводница, което изглежда беше още едно първо изпитание.

"Стрелбище"
Японският министър Ино заяви, че действията на Северна Корея "застрашават сигурността на Япония и международната общност и са абсолютно неприемливи", докато Индо-тихоокеанското командване на САЩ заяви, че изстрелването на ракетите не представлява непосредствена заплаха.

Ким Йо Чен, влиятелната сестра на лидера, предупреди, че Пхенян ще превърне Тихия океан в "стрелбище", ако САЩ продължат ученията. Тя също така намекна, че държавата може да започне да тества дали конструкциите на бойните ѝ глави могат да издържат на топлината при повторно навлизане в атмосферата.

Северна Корея демонстрира, че ракетите ѝ могат да летят до континенталната част на САЩ, но има въпроси дали бойните глави ще могат да останат непокътнати, за да достигнат целите си.

Северна Корея представи най-голямата си демонстрация на междуконтинентални балистични ракети по време на военен парад в Пхенян през февруари. Ким надзираваше събитието, а дъщеря му, която е в невръстна възраст, го наблюдаваше от почетно място. Нейното присъствие сигнализира, че има още едно поколение, готово да поеме управлението на последната непрекъсната семейна династия от времето на Студената война.

Миналата година Северна Корея изстреля повече от 70 балистични ракети - най-много през десетилетието на Ким на власт, тъй като модернизира арсенала си и увеличава способността си да нанесе ядрен удар срещу САЩ и техните съюзници. Ким може дори да увеличи напрежението с първия си ядрен опит от 2017 г. насам. 

Севернокорейският лидер обеща да увеличи експоненциално атомния си арсенал през новата година, за да задуши това, което той нарече враждебни действия на САЩ и Южна Корея, в политическо обръщение, публикувано на 1 януари, в което не остави почти никаква възможност за връщане към отдавна спрените преговори за разоръжаване.

В края на януари на среща на министрите на отбраната в Сеул САЩ и Южна Корея обещаха да увеличат обхвата на съвместните си учения. Ученията бяха намалени или спрени при бившия президент Доналд Тръмп, който се надяваше, че този ход ще улесни ядрените му преговори със севернокорейския лидер.

Тези разговори обаче не доведоха до конкретни стъпки за прекратяване на ядрената програма на Пхенян, която само се разраства, докато преговорите за разоръжаване са в застой. През последните месеци Япония се присъедини към някои от ученията, в които участваха САЩ и Южна Корея, ход, който разгневи Пхенян, който отговори с демонстрации на сила, за да изрази недоволството си.