Северна Корея изстрелва балистични ракети преди важна за Пхенян политическа среща

Преди края на 2022 г. предстои политическа среща за определяне на политиката на страната през новата година

09:30 | 24 декември 2022
Автор: Джон Херсковиц,Сангми Ча
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Северна Корея изстреля в петък две ракети, за които се подозира, че са балистични с малък обсег. Моментът е преди важна политическа среща за определяне на политиката за новата година, след като през 2022 г. страната повиши напрежението с рекорден брой изстрелвания.
Предполагаемите балистични ракети са били изстреляни от район близо до главното международно летище на Пхенян към водите край източното крайбрежие на Северна Корея, съобщиха от Обединения комитет на началник-щабовете на Южна Корея. Те са изминали разстояние от съответно около 250 км и 350 км, преди да паднат в морето, съобщиха оттам. 

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун намира пространство за засилване на провокациите и провеждане на титови военни действия срещу САЩ и техните съюзници, докато президентът Джо Байдън се фокусира върху войната на Русия в Украйна. Изстрелването стана три дни след като САЩ изпратиха бомбардировач и стелт изтребители F-22 на полуострова за съвместни учения с Южна Корея. 

Часове след изстрелването на ракетите американското военно командване за Индо-тихоокеанския регион заяви в декларация, че "преценихме, че това събитие не представлява непосредствена заплаха за персонала или територията на САЩ, или за нашите съюзници", но "подчертава дестабилизиращото въздействие" на севернокорейските програми за оръжия за масово унищожение и балистични ракети. В него се казва, че ангажиментите на САЩ за защита на Южна Корея и Япония "остават железни".

Ким свика среща на управляващата си Работническа партия на неуточнена дата в края на декември, за да направи преглед на икономическите и политическите усилия за тази година и да вземе решение за политическите планове за 2023 г. Севернокорейският лидер не проявява интерес към връщане към преговорите за ядрено разоръжаване, които са в застой от почти три години, и твърдо държи на обещанието си никога да не се отказва от атомния си арсенал.

Тази година режимът на Ким е изстрелял 70 балистични ракети - най-много за десетилетието му на власт и в разрез с резолюциите на ООН, които забраняват изстрелването им. 

По-рано този месец Северна Корея тества нов ракетен двигател, а на 18 декември изстреля две балистични ракети със среден обсег, които според Южна Корея са били пуснати. Съвместните американско-южнокорейски въздушни учения последваха тези изстрелвания. 

През последните няколко години севернокорейският лидер модернизира инвентара си от ракети, за да ги направи по-лесни за скриване, по-бързи за разполагане и по-трудни за сваляне. Тази година той изпробва ракети, предназначени да доставят ядрени оръжия на съюзниците на САЩ - Южна Корея и Япония, както и изстреля междуконтинентални балистични ракети с обсег на действие, позволяващ поразяване на американския континент.

На 18 ноември Северна Корея извърши изпитание на междуконтинентална балистична ракета, като дъщерята на Ким присъстваше на изстрелването, отбелязвайки първата си официална поява в държавните медии. Този ход сигнализира, че има още едно поколение, готово да поеме управлението на последната непрекъсната семейна династия от времето на Студената война, и че оцеляването му ще зависи от ядрените оръжия.

North Korea
Ракетната програма на Ким Чен Ун. Видове балистични ракети, изпитани от севернокорейския лидер

Северна Корея може скоро да повиши още повече напрежението в региона с първия си ядрен опит от 2017 г. насам. САЩ, Южна Корея и Япония от месеци твърдят, че Пхенян изглежда готов да изпробва устройство по всяко време, и трите страни обещаха строги и координирани наказания, ако Ким продължи с атомен тест.

Стремежът на САЩ да изолират Владимир Путин, съчетан с нарастващата враждебност към Китай, позволи на Ким да засили ядреното си възпиране, без да се страхува, че ще бъде изправен пред повече санкции в Съвета за сигурност на ООН. Почти няма шанс Русия или Китай, които имат право на вето в Съвета, да подкрепят каквито и да било мерки срещу Северна Корея, както направиха през 2017 г. след поредица от оръжейни изпитания, които накараха бившия президент Доналд Тръмп да предупреди за "огън и ярост".