Русия и Северна Корея възстановяват железопътната търговия, спряна от началото на 2020

Продажбата на оръжия би могла да осигури на режима на Ким парични средства, петрол и дори технологии за ядрени оръжия

15:30 | 18 декември 2022
Автор: Джон Херсковиц
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Според сателитни снимки Русия и Северна Корея изглежда са възобновили търговията по железопътна връзка, която беше спряна за почти три години поради Covid-19, което е поредният знак за затопляне на връзките между съседите.

В края на ноември и началото на декември са доставени стоки от Русия за Северна Корея, се казва в доклад на 38 North, публикуван късно в понеделник. Разтоварени товари са били забелязани поне два пъти от севернокорейската страна, а разширеното обработване на товари на гарата там предполага подготовка за по-голям обем, заяви групата.

"Въз основа на наблюденията ни изглежда, че възобновяването на търговията между Русия и Северна Корея е в ход", заяви 38 North, наричайки го "още един знак за бавното отваряне на Северна Корея към света с намаляването на пандемията от Covid-19".

Всяка търговия между дългогодишните партньори може да породи опасения за нарушаване на международните санкции, тъй като Северна Корея е изправена пред наказание заради стремежа си към ядрени оръжия, а Русия е засегната от мерки заради инвазията си в Украйна. Връзката беше затворена през февруари 2020 г., когато Ким Чен Ун запечата границите си заради възникналата заплаха от Covid-19. 

Севернокорейски железопътен двор близо до Русия оживява: Неотдавнашни търговски сателитни снимки показват, че стоки са доставени от Русия в силно охранявания железопътен двор на Северна Корея в Туманганг, пише анализаторът Питър Маковски в Twitter на 12 декември 2022 г.

САЩ обвиниха Северна Корея, че продава артилерийски снаряди на Русия, за да подпомогне военните усилия на Владимир Путин. Макар че Пхенян отрича обвиненията като неоснователни, той хвали руския президент и е една от малкото държави, които признаха контролираните от Кремъл "народни републики" в Донецк и Луганск в Източна Украйна.

Северна Корея разполага с едни от най-големите артилерийски сили в света и от десетилетия трупа запаси от снаряди. Всяка продажба на оръжия би означавала обръщане на ролите между съседите, тъй като Северна Корея десетилетия наред разчиташе на оръжия от бившия си благодетел - Съветския съюз. 

Продажбата на оръжия обаче би могла потенциално да осигури на режима на Ким така необходимите парични средства, петрол и може би дори технологии, които да подпомогнат програмата му за ядрени оръжия. 

Железопътната връзка е затворена от началото на 2020 г., а 38 North по-рано съобщи, че в началото на ноември режимът на Ким е изпратил през нея влак с три вагона.