Северна Корея затваря вратата за разговори със САЩ, увеличавайки риска от провокации

САЩ, Южна Корея и Япония от месеци твърдят, че Северна Корея скоро може да извърши опит с ядрено оръжие

12:10 | 2 февруари 2023
Обновен: 12:12 | 2 февруари 2023
Автор: Йон Херсковиц
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Министерството на външните работи на Северна Корея заяви, че вратата за преговори със САЩ за ликвидиране на атомния й арсенал остава затворена, като създаде предпоставки за нови провокации, обещавайки да отговори на заплахите от страна на Вашингтон.

"КНДР не се интересува от никакъв контакт или диалог със САЩ, докато те следват своята враждебна политика и конфронтационна линия", съобщи в четвъртък официалната Корейска централна новинарска агенция, цитирайки думите на говорител на министерството и наричайки страната с официалното ѝ име.

Изявленията на министерството са сред най-високите форми на комуникация на Северна Корея с външния свят. Последният път, когато такова излезе през декември, Пхенян изстреля тестово две балистични ракети с малък обсег около ден по-късно. Коментарите на говорителя идват след посещението на министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин за среща с колегата му в Южна Корея, където страните обявиха планове за разширяване на съвместните учения.

"Военната и политическата ситуация на Корейския полуостров и в региона достигна крайна червена линия поради безразсъдните военни конфронтационни маневри и враждебните действия на САЩ и техните васални сили", цитира агенцията думите на говорителя, който не е идентифициран. "Колкото по-опасна става заплахата от страна на САЩ за КНДР, толкова по-силен обратен удар ще получат САЩ в пряка зависимост от нея."

След като миналата година изстреля рекорден брой балистични ракети, режимът на Ким Чен Ун е сравнително спокоен в началото на 2023 г., като на 1 януари тества една балистична ракета само няколко часа след началото на новата година. В календара на държавата през този месец има две големи събития, които могат да бъдат използвани за съвпадение с демонстрация на сила - годишнината от създаването на армията на 8 февруари и Денят на сияйната звезда на 16 февруари, когато се отбелязва рожденият ден на починалия лидер Ким Чен Ир.

В сряда САЩ и Южна Корея проведоха съвместно въздушно учение, в което участваха стратегически бомбардировач B-1B и изтребители F-22 и F-35B стелт, съобщи Министерството на отбраната в Сеул.

"Ученията имаха за цел да покажат волята и възможностите на САЩ да осигурят силно и надеждно разширено възпиране срещу ядрените и ракетните заплахи на Северна Корея", се казва в изявление на министерството.

Министърът на отбраната на САЩ заяви, че съвместните учения ще продължат. "Просто бих казал, че нашата цел е и винаги е била да насърчаваме по-голяма сигурност и стабилност в целия регион", заяви Остин в четвъртък по време на посещение във Филипините.

Южнокорейският президент Юн Сук Йол, който встъпи в длъжност през май, върна съвместните военни учения със съюзника на страната му САЩ. Ученията бяха намалени или спрени при бившия президент Доналд Тръмп, който се надяваше, че този ход ще улесни ядрените му преговори със севернокорейския лидер.

САЩ и Южна Корея планират да проведат учения този месец, които ще включват планове за разглеждане на реакциите при ядрена атака от страна на Северна Корея. Едно от най-големите им съвместни учения може да се проведе през следващите месеци в рамките на ученията Key Resolve/Foal Eagle, които често се провеждаха през пролетта, докато не бяха спрени при Тръмп. Ученията включват военни тренировки по суша, море и въздух на американски и южнокорейски военни.

Южна Корея също така планира да изпробва нова балистична ракета с голяма мощност тази седмица, която е предназначена за поразяване на цели в Северна Корея, съобщи агенция Yonhap, като се позова на източник, който не е посочен. Пхенян често е отговарял на подобни изпитания на съседа си, като е изстрелвал свои собствени ракети.

Миналата година Северна Корея промени начина, по който реагира на съвместните учения, като организира провокации малко след началото на събитието. В новогодишното си обръщение лидерът ѝ Ким също така обеща да увеличи експоненциално ядрения арсенал на държавата си, за да осуети това, което смята за враждебни действия от страна на САЩ и Южна Корея.

САЩ, Южна Корея и Япония от месеци твърдят, че Северна Корея скоро може да извърши опит с ядрено оръжие, като обещават строг и координиран отговор на стъпка, която би била в нарушение на резолюциите на ООН.