Северна Корея обеща да увеличи ядрения си арсенал

Графика на деня, 01.01.2023 г.

18:08 | 1 януари 2023
Автор: Шини Кан и Джон Херсковиц
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун обеща да увеличи ядрения си арсенал през новата година, за да задуши враждебните действия на САЩ и Южна Корея, в обръщение за определяне на политиката, в което той не остави почти никаква възможност за връщане към отдавна закъсалите преговори за разоръжаване.

В реч, която дойде в края на продължилата почти седмица среща на неговата управляваща Работническа партия, Ким каза, че Вашингтон и Сеул се прицелват в неговото правителство, което поражда нуждата му да произвежда още повече ядрени оръжия, съобщи официалната Корейска централна информационна агенция в неделя.

„Сега, когато южнокорейските марионетни сили, които определиха КНДР като своя „основна армия“ и открито тръбят за „подготовки за война“, се превърнаха в наш несъмнен враг, това подчертава важността и необходимостта от масово производство на тактически ядрени оръжия и призовава за експоненциално увеличаване на ядрения арсенал на страната“, цитира KCNA думите на Ким

Той също така обеща, че неговата държава ще изстреля първия си военен сателит и ще разработи нов тип междуконтинентална балистична ракета, която може да се използва за доставяне на бойна глава до континенталната част на САЩ.

С малка заплаха от нови санкции и планове, които вече са в ход за по-нататъшно разработване на оръжия, включително дронове, подводници и ракети, Ким се стреми да продължи да усъвършенства способността си да нанесе надежден ядрен удар срещу САЩ и техните съюзници, като Южна Корея и Япония.

Лидерът на Северна Корея повиши напрежението до нива, невиждани от години, като изстреля повече от 70 балистични ракети през 2022 г., свали огранечинията за използването на ядрени оръжия и каза, че не вижда необходимост да се връща на масата за преговори за ликвидация на ядрения си арсенал в замяна на освобождаване от санкциите, задушаващи жалката икономика на неговата държава.

Неговата държава изстреля три балистични ракети с малък обсег в последния ден на годината и след това изстреля още една няколко часа след началото на новата година в предизвикателна демонстрация на сила, която може да даде тон за по-нататъшно нарастване на напрежението.

Ким през 2022 г. се сблъска с една от най-трудните години от десетилетието си на власт на вътрешния фронт, признавайки за огнище на Covid в страна, която отказа международна помощ за ваксини. Лошото време изостри хроничния недостиг на храна и решението му да затвори границите в началото на пандемията удари малкото законна търговия, която неговата държава имаше – което предизвика най-лошия спад на икономиката от десетилетия.

Ким също така изглежда готов да проведе първия си ядрен опит от 2017 г. насам, докато се стреми да миниатюризира бойни глави за тактически оръжия, за да удари Южна Корея и Япония, които са домакин на по-голямата част от американските войски в Азия.

САЩ, Южна Корея и Япония обещаха строго, координирано наказание, ако Ким изпробва ядрено оръжие. Но годините на санкции и изолация не успяха да накарат Ким да промени курса. Сега почти няма шанс Русия или Китай, които имат право на вето в Съвета за сигурност на ООН, да подкрепят нови мерки срещу Северна Корея, както направиха през 2017 г. по време на вълна от тестове, които предизвикаха глобална загриженост.