Северна Корея изстреля предполагаема балистична ракета и отправи заплаха към САЩ

Миналата година режимът на Ким Чен Ун извърши тестови изстрелвания на повече от 70 балистични ракети

18:00 | 18 февруари 2023
Автор: Джон Херсковиц, Гарет Алън
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Северна Корея изстреля предполагаема междуконтинентална балистична ракета, увеличавайки напрежението, след като отправи предупреждение към САЩ и демонстрира рекорден брой ракети по улиците на Пхенян, предназначени да доставят ядрена бойна глава до американския континент.

Японският министър-председател Фумио Кишида заяви пред репортери, че ракетата, изстреляна от Северна Корея в събота, е била очевидно междуконтинентална балистична ракета, която се е приземила в изключителната икономическа зона на страната край Хокайдо. Ракетата е достигнала височина от около 5700 км и е изминала разстояние от около 900 км по приповдигната траектория, заяви главният говорител на правителството Хироказу Мацуно, като добави, че няма съобщения за щети.

"Последното изстрелване беше възмутителен акт, който представляваше ескалираща провокация срещу цялата международна общност", заяви Кишида.

Обединеният комитет на началник-щабовете на Южна Корея заяви, че Северна Корея е изстреляла ракета с по-дълъг обсег от район близо до международното летище на Пхенян около 17:22 ч. Японската брегова охрана съобщи, че ракетата е видяна да пада около 18:27 ч. 

Това показва, че ракетата е летяла повече от час, което би било сходно с времето на полета на други севернокорейски тестове на МБР. Командването на САЩ в Индо-Тихоокеанския регион призова Северна Корея "да се въздържа от по-нататъшни незаконни и дестабилизиращи действия". 

В петък Министерството на външните работи на Северна Корея заплаши САЩ с "безпрецедентно настойчиви и силни контрадействия", ако продължат да провеждат съвместни военни учения с Южна Корея. В края на януари САЩ и Южна Корея обявиха планове за засилване на съвместните си военни учения - ход, който в миналото е предизвиквал заплахи и оръжейни изпитания от страна на Северна Корея.

Последното изпитание на междуконтинентална балистична ракета от страна на Северна Корея беше през ноември. Тя летя в продължение на повече от час, като достигна височина от около 6 000 км и разстояние от около 1 000 км. Дъщерята на Ким, за която се смята, че е на около 10 години, беше на мястото на изстрелването и събитието отбеляза първата ѝ официална поява в държавните медии. 

"Провокациите едва ли ще намалеят, докато Ким разполага с програмата си за ядрени оръжия и докато апетитът да се задоволява склонността на режима към изпитания и разширяване на оръжията остава", каза Су Ким, бивш анализатор на ЦРУ за Корея, който сега е ръководител на политическа практика в базираната в САЩ консултантска фирма за управление LMI. 

ICBM
Ракетната програма на Ким Чен Ун. Видове балистични ракети, тествани от севернокорейския лидер

Ким обеща да увеличи ядрения си арсенал през новата година, за да задуши враждебните действия на САЩ и Южна Корея, в политическо обръщение, публикувано на 1 януари, в което не остави почти никаква възможност за връщане към отдавна спрените преговори за разоръжаване.

Последното изстрелване идва, след като Северна Корея представи най-голямата си демонстрация на междуконтинентални балистични ракети (МБР) по време на военния парад в Пхенян по-рано този месец. Ким надзираваше събитието и доведе със себе си дъщеря си - сигнал, че има още едно поколение, готово да поеме управлението на последната непрекъсната семейна династия от времето на Студената война, и че оцеляването му ще зависи от ядрените оръжия.

Изображенията от парада включваха 11 негови ракети "Хвасон-17", които според експертите са най-големите в света годни за движение по пътищата МБР, и пет контейнера за очевидно нова МБР с твърдо гориво.

Всички МБР бяха на мобилни пускови установки и са най-голямото количество от този тип, показвано някога по време на парад. Това увеличава шансовете му за удар, който би могъл да пречупи противоракетната отбрана на САЩ. Ракетите с твърдо гориво ще бъдат по-лесни за придвижване и по-бързи за изстрелване от сегашния арсенал на държавата от МБР с течно гориво, което ще даде на Вашингтон по-малко време за свалянето на някоя от тях. 

"Тестовото изстрелване беше само въпрос на време, тъй като Пхенян демонстрира очевидно новата си МБР с твърдо гориво на военния парад на 8 февруари", каза Чън Сон-чан, директор на Центъра за източноазиатско сътрудничество към мозъчния тръст Институт Седжонг в Южна Корея. "Ако изстрелването на същата МБР е успешно от първия път, това би било забележително постижение."

В събота севернокорейските държавни медии съобщиха, че Ким е завел дъщеря си да гледа футболен мач като част от тържествата по случай Деня на сияйната звезда в Северна Корея, посветен на рождения ден на Ким Чен Ир, бащата на настоящия лидер.

Миналата година режимът на Ким Чен Ун извърши тестови изстрелвания на повече от 70 балистични ракети - най-много за десетилетието му на власт и в разрез с резолюциите на ООН, които забраняват изстрелванията. През последните няколко години севернокорейският лидер модернизира своя инвентар от ракети, за да ги направи по-лесни за скриване, по-бързи за разполагане и по-трудни за сваляне.

Но севернокорейският лидер намира пространство за засилване на провокациите и провеждане на военни действия срещу САЩ и техните съюзници, докато президентът Джо Байдън се фокусира върху войната на Русия в Украйна. 

Стремежът на САЩ да изолират Владимир Путин, съчетан с нарастващата враждебност към Китай, позволи на Ким да засили ядреното си оръжие за възпиране, без да се страхува, че ще бъде изправен пред повече санкции в Съвета за сигурност на ООН. 

Почти няма шанс Русия и Китай, които имат право на вето в Съвета, да подкрепят каквито и да било мерки срещу Северна Корея, както направиха през 2017 г. след поредица от оръжейни изпитания, които накараха бившия президент Доналд Тръмп да предупреди за "огън и ярост".