Търговци правят големи залози, че лихвата на Федералния резерв ще достигне 6%

Във вторник търговец натрупа голяма позиция в опции, които биха изплатили 135 милиона долара, ако централната банка продължи да затяга до септември

08:58 | 9 февруари 2023
Обновен: 09:49 | 9 февруари 2023
Автор: Едуард Болингброк
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Промяна в настроенията относно политиката на Федералния резерв се забелязва при лихвените опции, където тази седмица се появиха няколко големи залагания, че референтната лихва на централната банка ще достигне 6% - почти процентен пункт по-висока от текущия консенсус.

Мисленето зад тези залози противоречи на това, което се приемаше за вярно през последните два месеца: че Фед, след като повиши лихвените проценти осем пъти през изминалата година, е близо до края на своя цикъл на затягане. Лихвите вече са достатъчно високи, за да предизвикат рецесия, която ще наложи централната банка да обърне курса си тази година, според общото мнение.

Но положителните данни за заетостта през януари, публикувани в петък, оспориха тази теза, а коментарите на служители на Фед тази седмица я подкопаха допълнително. Сега, пауза след още едно или две повишения на лихвите не изглежда толкова сигурна.

Във вторник търговец натрупа голяма позиция в опции, които биха изплатили 135 милиона долара, ако централната банка продължи да затяга до септември. Закупуването на същата структура продължи и в сряда, заедно с подобни залози, изразени по различни начини.

Предварителните данни от Чикагската търговска борса потвърдиха залога от 18 милиона долара, поставен във вторник в опциите за лихва за обезпечено овърнайт финансиране (Secured Overnight Financing Rate, SOFR), които изтичат през септември, като целта е референтна ставка от 6%. Това е почти цял процентен пункт повече от нивото от 5,1% за този месец, което в момента е включено в оценката на лихвените суапове.

Купуването на позицията продължаваше през цялата сесия във вторник, въпреки че се увеличи значително следобед чрез блокови сделки, след като председателят на Фед Джеръм Пауъл предположи, че последните месечни данни за работните места може да наложат по-сериозно затягане, отколкото се очакваше преди. Според изчисления на Bloomberg тази търговия ще излезе на нула при лихва около 5,6% и ще донесе 60 милиона долара, ако Фед я повиши до 5,8%.

Това е най-новият от поредица големи залози, които не показват признаци на отслабване, дори когато Федералният резерв забави цикъла на затягане, който беше най-бързият от началото на 80-те години на миналия век. Миналия месец залозите за опции на SOFR влязоха в историята на CME Group, регистрирайки най-големите притоци в историята на всеки продукт, търгуван на борсата.

И това бележи рязък обрат от основната тема на пазара миналата седмица, преди да излязат обнадеждаващите данни за работните места: търговците залагаха на рязко намаляване на лихвите през втората половина на 2023 г.

Суаповете за овърнайт индекси все още са включили в оценката си разхлабване по-късно тази година. В момента те показват, че бенчмаркът на Фед достига връх около 5,17% през юли, преди да приключи 2023 г. около 4,84%, което предполага около 32 базисни пункта съкращения. Но това е спад от 45 базисни пункта към затварянето в четвъртък.

Инвеститорите вече очакват какво могат да покажат новите прогнози за лихвените проценти - така наречената "точкова графика" на централната банка, която ще бъде публикувана след следващото ѝ политическо заседание през март, сега, когато пазарите са приведени в съответствие с последния публикуван набор от прогнози през декември.

Няколко служители говориха в сряда - включително президентът на Федералния резерв на Ню Йорк Джон Уилямс, който каза по време на събитие на Wall Street Journal сутринта, че прогнозата за декември "все още изглежда много разумна представа за това, което ще трябва да направим тази година".

Дали тази гледна точка ще се запази до март ще зависи от данните за инфлацията, които ще бъдат публикувани между сега и тогава, според Джейсън Ингланд, глобален мениджър на портфолио от облигации в Janus Henderson Investors в Корона дел Мар, Калифорния.

„Пазарът се върна в съответствие с това, където е Фед в момента с тяхната пикова, окончателна ставка. Въпросът е: ще ревизират ли точковата графика нагоре?“ каза Ингланд.