В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Ако Фед не реагира адекватно на рязък спад на инфлацията, рецесията ще е тежка

Красимир Йорданов, основател и собственик на KY Research, "В развитие", 08.02.2023 г.

17:55 | 8 февруари 2023
Обновен: 18:12 | 8 февруари 2023
Автор: Даниел Николов

Пазарите в САЩ и Европа започнаха годината с ръстове, най вече заради очакванията, че Федералният резерв в САЩ ще забави увеличението на лихвените проценти, като търговците на облигации очакват дори и намаляването им до края на годината. Председателят на Фед Джером Пауъл коментира във вторник, че банката няма намерение да сваля лихвите, но пазарите не реагираха с очаквания спад. Пазарите на акции и облигации очакват много плитка рецесия. коментира Красимир Йорданов, основател и собственик на KY Research, в ефира на предаването "В развитие" с водеща Роселина Петкова.

"Поради много високото ниво на дълговете, ако инфлацията спадне рязко, но Федералният резерв не намали лихвите дотатъчно бързо, маржовете на компаниите допълнително ще изтънеят, те ще реагират веднага със свиване на заетостта и ще има доста по-висока рецесия и повече фалити."

Технологичният сектор пострада най-много в САЩ заради увеличените лихви и разпродажбите на акции, а най-слабо ударен бе енергийният заради войната в Украйна. Суровините поскъпнаха сериозно в началото на войната, но после икономическата реалност и ниското търсене заради политиката на нулев Covid и спукването на имотния балон в Китай свали цените, коментира Йорданов.

"Китай иска да премине от икономически растеж, базиран на имотния и инфраструктурния сектор, към такъв, базиран на вътрешното търсене. В следващите години, въпреки че имаме недостатъчно инвестиции в мини и мощности за суровини, ако има слабо търсене от Китай, който държи 50%-60% от световното търсене, поради структурното преориентиране на икономиката може да видим ситуация, в която цените на суровините да не се променят, а дори и да падат."

В коментар за ежегодната реч на президента Джо Байдън за Състоянието на Съюза пред Конгреса във вторник, Йорданов отличи като положително, че е нямало сигнали за промяна на политиката. С оглед президентските избори през 2024 г. Белият дом можеше да реши да стимулира икономиката, което само щеше да доведе до нова инфлация и нови увеличения на лихвените проценти, обясни той.

Българската фондова борса (БФБ) постигна рекорден оборот от над 1 млрд. лв. за последните девет години за 2022 г., но започва новата година със спад от 69% на оборота спрямо декември и 26.7% спрямо януари миналата година. През 2022 г. се наблюдаваше и навлизане на дребни инвеститори на борсата.

Ръстът на цените на селскостопанските суровини заради войната в Украйна подкрепи този сектор на БФБ, но цените през последните месеци се връщат на нивата преди войната, което ще окаже своето влияние.

"Тези компании като цяло се търгуват на по-ниски ценови съотношения исторически и както и спрямо аналогични компании в ЦИЕ - дори да има евентуално връщане на цените на акциите, то няма да е толкова осезаемо".

Заради ръста на цените на суровините индустрията се представила много добре, но е имало и много компании с ръст на физическия обем на продажби, което показва повишена конкурентоспособност на външния пазар, вероятно заради енергийните помощи от държавата, каза Йорданов.

Някои от компаниите във финансовия сектор отбелязват ръст от началото на 2023 г. заради занижените ценови коефициенти и настроенията за избягване на рецесия в Европа.

"Въпреки че ликвидността на БФБ се увеличава и има доста повече компании, ликвидността остава ниска и това е едно от нещата, които отблъскват чуждестранните инвеститори. Ние сме прекалено малки, за да можем да привлечем стабилни като размер и дългосрочна визия капитали. Чуждестранните портфейлни инвеститори са свикнали много бързо да излизат от инвестиция, когато решат да го направят, а ниската ликвидност пречи на това. С листването на повече компании би трябвало да продължи да се увеличава атрактивността на БФБ."

За институционалните инвеститори в България ще бъде важно компаниите да разпределят повече дивидентна доходност при липса на перспективи за инвестиции.

Пазарите в региона се представиха доста добре през 2022 г., като спадовете бяха по-ограничени особено спрямо САЩ заради по-слабите очаквания за растеж тук, добави Йорданов.

"В момента регионът и Европа като цяло седят доста по-добре спрямо аналозите в САЩ."

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.