ЕЦБ увеличи лихвите до най-високото ниво от 2008 г. насам

Регулаторът повиши основните лихви до 2,5% на заседанието си в четвъртък

18:00 | 2 февруари 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Гуверньорът на ЕЦБ Кристин Лагард. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Гуверньорът на ЕЦБ Кристин Лагард. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейската централна банка увеличи основните лихви с половин пункт и обеща още един подобен ход, преди служителите да направят равносметка за разходите по заемите по пътя на забавяне на инфлацията, съобщава Bloomberg.

Централните банкери повишиха лихвите по депозитите в съответствие с очакванията до 2,5%, най-високото ниво от 2008 г. Те предупредиха, че най-агресивният темп на затягане на паричната политика в историята на ЕЦБ не е приключил – дори когато цените на енергията падат и Федералният резерв забавя темпа на своите увеличения.

„Управителният съвет възнамерява да повиши лихвените проценти с още 50 базисни пункта на следващото си заседание за паричната политика през март“, се казва в изявление на ЕЦБ. „След това ще оцени последващия път на своята парична политика“, добавят от централната банка.

Ходът ефективно заключва увеличението на лихвите, като същевременно позволява потенциална пауза, ако се счете за подходящо поради подобряване на икономическите условия.

Еврото поевтинява след решението на ЕЦБ с около 0,2% спрямо долара до 1,097 долара. Паричните пазари добавиха към залозите за увеличение с половин пункт през март, въпреки че намалиха залозите за пика на цикъла на затягане до под 3,5%.

Наред с ангажимента си за лихвените проценти, ЕЦБ също даде повече подробности за това как възнамерява да свие своя портфейл от облигации от 5 трилиона евро (5,4 трилиона долара), като потвърди месечното ограничение от 15 милиарда евро между март и юни за дълг с падеж, който може да изтече.

Съобщението в четвъртък следва набор от обнадеждаващи икономически данни, показващи по-нататъшно отстъпление на инфлацията и намаляващи шансове за рецесия в 20-членната еврозона - въпреки войната, която все още бушува на прага ѝ.

Седмицата беше натоварена седмица за централните банки. Освен решението от сряда на Фед да повиши лихвените проценти с четвърт пункт, АЦБпремина  още едно повишение с половин пункт по-рано днес.

Дори след по-рязко от очакваното забавяне през януари, инфлацията в еврозоната - 8,5% - остава повече от четири пъти над целта на ЕЦБ от 2%. Нещо повече, мярката за основния ценови натиск остава на рекордно високо ниво. 

Лагард каза в навечерието на срещата тази седмица, че нейната мантра за ЕЦБ е „да остане в курса“ и икономистите виждат още много стъпки по пътя на борбата с инфлацията.

Проучване на Bloomberg миналия месец предвижда повишения от 50 и 25 базисни пункта за март и май. Това ще доведе лихвата по депозитите до 3,25%, където анализаторите смятат, че ще остане до средата на 2024 г.