Търсенето от Китай не успява да подкрепи цените на петрола

WTI и Брент поевтиняват въпреки оттеглянето на Пекин от политиката за нулев Covid и празниците за Лунната нова година

09:25 | 30 януари 2023
Обновен: 09:34 | 30 януари 2023
Автор: Йонгчанг Чин
Снимка: Jordan Vonderhaar/Bloomberg
Снимка: Jordan Vonderhaar/Bloomberg

Петролът поевтинява в началото на седмицата – много суровини не успяха да регистрират печалби от повторното отваряне на Китай след паузата за Лунната нова година въпреки излизането на нацията от политиката за нулев Covid, съобщава Bloomberg.

Цената на West Texas Intermediate (WTI) се понижава до 79 долара за барел, след като се понижи с 2% миналата седмица. Суровият петрол поевтинява заедно с други суровини, включително медта, като загубите за петрола също настъпват въпреки удара на израелски дрон срещу цел в Иран през уикенда, показва доклад на Wall Street Journal.

Фючърсите върху

Фючърсите върху WTI поевтиняват под 100-дневната пълзяща средна. Графика: Bloomberg 

Цената на петрола е малко по-ниска тази година след нестабилно покачване, при което беше подкрепена от перспективите за търсене в Китай. Възможностите за рецесия в САЩ обаче натежават на пазарите. Въпреки че се очаква Федералният резерв да предприеме още едно увеличение на лихвените проценти тази седмица, някои инвеститори смятат, че централната банка вече е към края на своя цикъл на затягане, което удари долара.

„Трейдърите прибират някои ранни печалби“, заяви Джеймс Уислър, управляващ директор на Vanir Global Markets Pte в Сингапур, имайки предвид скорошните движения в цените на суровия петрол. „Нека имаме предвид обаче, че бичи пазар все още може да се развие, тъй като търсенето след повторно отваряне на Китай се засилва“, добавя той.

Сред поредица от положителни признаци от Китай, че потреблението се подобрява, Sinopec посочва, че продажбите на бензин се увеличават с 20% през едноседмичната ваканция по случай Лунната нова година, а индустриалният консултант OilChem твърди, че държавните рафинерии може да повишат темпа на работа следващия месец. В допълнение RBC Capital Markets LLC прогнозира поскъпване за суровия петрол.

Фючърсите върху WTI с доставка през март се поевтиняват с 0,6% до 79,22 долара за барел към 8:10 часа българско време на борсата в Лондон. По-рано цената се повиши с 1%.

Фючърсите върху Брент с доставка март поевтиняват с 0,7% до 86,06 долара за барел.

Трейдърите следят за всякакви последствия от предстоящата забрана на Европейския съюз за внос на руски петролни продукти по море. Мерките влизат в сила след около седмица, заедно с ценовите тавани на фона на почти едногодишната война, която Москва води в Украйна.