Китайците поеха борбата с Covid в свои ръце, докато Си бездейства

Възраждането на гражданското общество дойде въпреки по-ранните репресии от Си, който отдавна се опасяваше, че масовите организации могат да станат самостоятелни и да имат политически искания

08:56 | 19 януари 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Оставени да се справят сами, след като Китай внезапно прекрати най-строгите ограничения за Covid в света, 31-годишната Шеър Сю и дъщеря ѝ се оказаха с температура от 40C и бутилка Motrin с изтекъл срок на годност.

„Не мислех, че ще бъде толкова трудно да се сдобият с лекарства“, каза тя от южния град Гуанджоу, припомняйки си как е очаквала правителството да поеме отговорност и да раздаде лекарства по време на заболяването ѝ миналия месец. Тъй като болниците бяха претоварени, тя вместо това се обърна към социалните мрежи – и намери приложение в WeChat, улесняващо даренията на нуждаещите се.

Около час след като разказа подробно за ситуацията си, непознат човек ѝ се обажда и предлага два безплатни теста за Covid-19. Тридесет минути по-късно жена, която току-що се е възстановила от Covid, й казва, че може да изпрати две хапчета ибупрофен.

„Това е първият път, когато наистина почувствах топлината на хората, които си помагат един на друг“, каза Шеър. „Ще науча детето си да прави същото.“

Последните шест седмици принудиха 1,4 милиарда китайски граждани, на които правителството диктува движението от началото на пандемията, внезапно да разберат как да оцелеят сами. Президентът Си Дзинпин поиска от обществеността в новогодишна реч да „положи допълнителни усилия, за да преодолее“ вирусната вълна, а държавните медии призоваха хората да „поемат основна отговорност за собственото си здраве“.

Докато китайските пропагандни оръжия се стремят да контролират разказа, като изтъкват истории за саможертва, травматичните преживявания рискуват да обърнат обществения договор, който е в основата на легитимността на комунистическата партия: приемане на еднопартийно управление в замяна на компетентно управление, което пази хората в безопасност и подобрява живота им. Вместо това сега гражданите придобиват реален опит в реалния живот без партията.

„Разочарованите граждани смятат, че са били изтръгнати от строго патрулирано общество с нулев ковид, за да се оправят сами във вирусната джунгла“, каза Даяна Фу, доцент по политически науки в Университета на Торонто. „Стана очевидно, че хората служат на хората, а не партията служи на хората."

Хаосът първоначално избухна след драматичния обрат на Китай срещу политиката за нулев Covid, който дойде бързо след спонтанни протести срещу блокирането. Хората се блъскаха, за да получат лекарства, болниците бяха препълнени със заразени пациенти, а крематориумите бяха затрупани с тела. Правителството пусна национални насоки за самокарантина и лечение, а някои местни власти раздадоха лекарства на възрастните хора. Но длъжностните лица не успяха да дадат много яснота относно данните за Covid или да мобилизират национални ресурси, за да облекчат недостига.

Докато властите се бавиха с ефективна реакция срещу Covid, масовите групи и компании изиграха важна роля. Те пуснаха инициативи за координиране на доставките на лекарства, предлагане на здравни съвети, предоставяне на данни за ситуацията в здравеопазването и дори достигане до често пренебрегвани селски райони.

Приложението WeChat за даряване на лекарства имаше няколко милиона посещения и повече от 800 000 публикации веднага след стартирането му на 19 декември. Кампанията за намаляване на треската в селата, онлайн инициатива за събиране на дарен ибупрофен, каза, че е изпратила лекарства по пощата на около 13 000 възрастни жители в 110 села към 29 декември, след като членове на семейството ги записваха чрез публикация в Weibo. NCP Relief, масова група, основана по време на първоначалната епидемия в Ухан, предоставя данни за наличността на болнични легла в големите градове, включително Пекин и Шанхай.

"Изглежда много зле"

„Правителството присъстваше много във фазата на нулев Covid – сега, когато хората се заразяват, то не е от полза“, каза Ханжан Лиу, асистент в колежа „Пицър“, който специализира в китайска политика. „Това изглежда много зле. Не мисля, че този епизод е имал някаква полза за правителството по отношение на обществената подкрепа."

След като случаите изглежда достигнаха пик в някои части на страната, през последните дни държавата предприе по-активно справяне с недостига на ресурси, доставяйки на всяка селска клиника два оксиметъра, финансирани от Alibaba Group Holding Ltd., и на всяка градска болница по един кислороден концентратор. Правителството обеща в понеделник да „оптимизира изплащането на фискалните средства“ и да създаде специален канал за ускоряване на официалните покупки на Covid лекарства и медицински материали.

Възраждането на гражданското общество дойде въпреки по-ранните репресии от Си, който отдавна се опасяваше, че масовите организации могат да станат самостоятелни и да започнат да притискат правителството за политически искания. Малко след като пое властта през 2013 г., Си обяви гражданското общество за опасност за партията-държава, заедно със западната демокрация и свободата на медиите.

Избухването на действия на местно ниво напомня за първоначалното избухване на Covid в Ухан, когато държавата привлече обществеността да предостави медицински ресурси и средства. Този път обаче местните органи водят пътя, докато правителството направи крачка назад, според Бертрам Ланг, научен сътрудник по политически науки в университета "Гьоте" във Франкфурт.

„Този вид спонтанност определено си заслужава да се отбележи“, каза той. „От гледна точка на правителството да бъдеш спонтанен е по своята същност опасно.“

Държавните медии изтъкват на видно място истории за обикновени хора, които си помагат. People's Daily, официоз на Комунистическата партия, публикува репортаж за мъж в източната провинция Шандонг, доставящ лекарства на повече от 1000 души, докато информационна агенция Xinhua публикува коментар, в който се славят „стоплящите сърцето сили на взаимопомощ и насърчение” със случаи на споделяне на съвети и преразпределяне на лекарства.

Но хората не изглеждат впечатлени. Под публикацията на People's Daily най-четеният коментар пита: „Не трябва ли да помислите защо гражданите си помагат взаимно?“

Джингуо, студент в Пекин, започна да работи като доброволец за организация, посветена на усилията за подпомагане на Covid, след като ситуацията стана ужасна. Тя се обажда в болниците в столицата, за да провери дали имат свободни легла, след което въвежда информацията в онлайн електронна таблица, поддържана от групата.

Подобно на много свои връстници, тя поставя под съмнение реакцията на правителството - отразявайки по-широка загуба на доверие в Комунистическата партия, която може да има последствия за години напред.

„Беше твърде бързо и твърде внезапно“, каза Дзянгуо за внезапния обратен завой в контролите на Covid. „Което неизбежно ме кара да се замисля: защо правителството не каза на обществеността предварително, за да ни даде време да се подготвим?“