Китайското правителство не успява да договори още отстъпки за Paxlovid с Pfizer

Предлагането на хапчето в Китай е значително по-малки от търсенето му - ситуация, която се влошава от сравнително ниските нива на ваксинация сред уязвимите възрастни хора

10:43 | 9 януари 2023
Обновен: 11:47 | 9 януари 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Здравните власти на Китай обявиха, че не са успели да постигнат споразумение с Pfizer Inc. за по-ниска цена на антивирусния препарат Paxlovid за лечение на Covid, които ги вкарва в задънена улица на фона на все още огромната вълна от заразени, която заля най-населената държава в света.

Pfizer и правителствената агенция, която контролира държавната програма за медицинско осигуряване, не успяха да се споразумеят за по-нататъшно намаляване на цената на Paxlovid, който първоначално се продаваше за 2300 юана (339 долара), а наскоро беше намален на около 1900 юана за един курс на лечение, според съобщения в китайските медии. В момента той се покрива от държавното медицинско осигуряване по силата на временна мярка, която ще продължи до края на март, се казва в изявление на Националната администрация за здравна сигурност в неделя.

Правителството продължава да води преговори с Pfizer за лицензионна сделка, която да позволи на местните компании да произвеждат генерични версии на Paxlovid, съобщи в събота Reuters, като се позова на хора, чието име не е посочено. Въпреки че пет китайски компании произвеждат евтини генерични версии на Paxlovid за страни с ниски доходи по силата на споразумение с подкрепената от ООН Патентна банка за лекарства, те не могат да ги продават в Китай.

Нежеланието на Pfizer да намали още повече цената на Paxlovid подчертава предизвикателството, пред което е изправен Пекин, за да накара американските и европейските производители на лекарства да помогнат за облекчаване на напрежението при справянето с колосалната вълна от Covid, която препълни болниците и предизвика недостиг на лекарства.

Продължаващо сътрудничество

Pfizer ще продължи да си сътрудничи с правителството и други заинтересовани страни, за да осигури адекватни доставки на Paxlovid в Китай, въпреки че преговорите за държавно застрахователно покритие не се увенчаха с успех, заяви базираният в Ню Йорк производител на лекарства в изявление за Bloomberg в понеделник. 

Предвид слабо развития пазар на частно медицинско застраховане в Китай и зависимостта на 1,4 млрд. души от държавната програма, Пекин предлага включване в списъка за възстановяване на разходите на правителството, за да накара производителите на лекарства да предложат по-голямо намаление на цените. Веднъж годишно той води преговори за определяне на цените на новоодобрените и животоспасяващи лекарства, които са част от държавната програма на стойност 420 млрд. долара, която обхваща над 95% от населението.

Участват различни компании - от AstraZeneca Plc и GSK Plc до Gilead Sciences Inc. и Pfizer, тъй като увеличеният обем на продажбите, произтичащ от застрахователното покритие, може лесно да компенсира свитите приходи от намаляването на цените. Благодарение на този подход цената на някои лекарства в Китай е много малка част от тази в развитите страни.

Въпреки че през по-голямата част от пандемията Китай разчиташе изключително на ваксини, произведени в страната, властите в Пекин демонстрираха по-голям апетит към антивирусни терапии, разработени в чужбина, след като през декември страната внезапно прекрати прилагането на подхода за нулев Covid. След като Paxlovid беше одобрен в началото на 2022 г., държавната компания China Meheco Co. сключи сделка за внос и разпространение на още дози от хапчето, за да отговори на нарастващото търсене.

Други възможности

Pfizer също така е сключил споразумения с двама китайски производители за местно производство на съставките на лекарството. Китайският лекарствен регулатор одобри антивирусния препарат Lagevrio на Merck & Co. в края на декември.

Държавната здравноосигурителна програма разшири покритието на произвеждания в страната антивирусен препарат за лечение на Covid Azvudine, и на гранули от традиционно китайско билково лекарство, въпреки че нито едно от тях не е показало същата способност да предотвратява тежки заболявания и смърт в клинични изпитвания като Paxlovid.

Доставките на лекарството на Pfizer в Китай са значително по-малки от търсенето му - ситуация, която се влошава от сравнително ниските нива на ваксинация сред уязвимите възрастни хора, които са изложени на по-голям риск от тежко протичане на болестта или смърт. Много семейства са се обърнали към черния пазар, като купуват лекарството от други държави или внасят генерични версии, произведени в Индия.