Трейдъри очакват ръст на суровинните борси след разхлабването на Covid мерките в Китай

Прогнозите си промяната в политиката на азиатската страна да се отрази сериозно на търговията с петрол

16:15 | 5 януари 2023
Автор: Bloomberg News
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Решението на Китай да изостави строгите правила срещу разпространението на коронавируса в края на миналата година буди надежда, че възстановяването на търсенето при най-големия вносител на стоки в света ще тласне нагоре цените, след като страната преодолее новите коронавирусни огнища, пише Bloomberg.

Това засилва оптимизма на пазара на суровини. Трейдърите вече се тълпят около фючърсите върху желязната руда, медта поскъпва въпреки перспективите за рецесия в САЩ и Европа, като междувременно се носят слухове за рекордно голям годишен внос на соя в Китай. Очаква се азиатската страна да подкрепи глобалното търсене на петрол през 2023 г.

Все още обаче съществуват будещи тревога рискове, свързани и с тежките нови огнища на коронавирус в Китай. Това е нестабилна отправна точка, но залозите предполагат, че по-силното възстановяване в крайна сметка да се окаже устойчиво. Брутният вътрешен продукт (БВП) на Китай се очаква да нарасне с 4,8% през 2023 г. в сравнение с едва 3% за миналата година, прогнозира Bloomberg.

„Определено 2023-та ще бъде по-добра година“, смята Джиа Дзън, суровинен трейдър в Shanghai Dongwu Jiuying Investment Management Co. „Първото тримесечие може да се окаже най-лошият период, тъй като различни икономически политики все още не са влезли в сила, но ние ще видим подобрение от второто тримесечие нататък“, добавя експертът.

 Индексът

 Индексът Bloomberg Commodity се понижи до най-ниското си ниво от близо една година насам. Графика: Bloomberg 

Възстановяването на Китай ще подкрепи търговията със суровини, след като този пазар отчете ръст от около 7% през 2022 г. Една от причините за увеличението е войната в Украйна, която наруши някои вериги на доставки, последвана от агресивното затягане на паричната политика от централните банки на развитите икономики.

Петрол и енергия

Налице са някои обнадеждаващи признаци, че потреблението на петрол и на енергия като цяло ще се възстанови бързо от настоящата коронавирусна вълна в Китай. Трафикът в 15 големи града се възстанови с близо 60% към 28 декември спрямо седмица по-рано, но все още остава с 30% под нивата от януари 2021 г., показва индекс на BloombergNEF, използващ данни на Baidu Inc.

Потреблението на петрол в Китай ще се върне до нивата на растеж преди появата на коронавируса до третото тримесечие, смята Джоу Ми, анализатор в Chaos Research Institute. Междувременно търсенето на втечнен природен газ (LNG) ще нарасне с около 6% тази година, прогнозира Wood Mackenzie Ltd. Общото потребление на енергия - включително въглища и газ - ще нарасне с 2% през тази година, споделя своите очаквания Sinopec.

„Китай се отваря отново много по-бързо, отколкото очаквахме, създавайки допълнителен риск за ръст на прогнозите ни за търсенето на петрол“, изтъква Амрита Сен, директор в отдела за проучвания в Energy Aspects Ltd. Консултантската компания очаква търсенето на реактивно гориво — тясно свързано с туризма и пътуванията — да се възстанови до 90% от нивата преди пандемията до четвъртото тримесечие.

Метали и селско стопанство

Оптимизмът за възстановяване беше в основата на 17-процентния ръст в цената на фючърсите върху желязната руда през декември. На вътрешния пазар инвеститорите, които залагат на възстановяване на строителната дейност, отново се фокусират върху желязото, тласкайки цената на фючърсите до най-високото ѝ ниво от юни 2020 г.

Залозите нарастват

Залозите нарастват на китайския пазар на желязна руда. Графика: Bloomberg 

Проблемът с имотите в Китай обаче остава риск за търсенето на желязна руда и други метали. Citigroup пише в бележка до клиенти, че очаква цените на желязната руда да достигнат 130 долара за тон след три месеца, в сравнение с около 115 долара за тон в сряда, но предупреди, че няма да има обрат в търсенето на стомана без значителна подкрепа от страна на Пекин за строителния сектор.

Строгите мерки срещу Covid в Китай може окончателно да отшумят, но въпреки това не се наблюдават особено ясни двигатели за бъдещ растеж в страната, смята Ерик Лю от ASK Resources Ltd. Междувременно Томас Гутиерес, анализатор в Kallanish Commodities, споделя, че облекченото кредитиране и края на коронавирусните ограничения ще поставят началото на възстановяването при стоманата през второто тримесечие.

По отношение на селскостопанските стоки надеждата е, че китайските разходи за хранителни стоки и ресторанти ще се възстановят бързо от предизвикания от коронавируса спад. Силният ръст може да има „огромно“ въздействие върху вносните потоци в страната, коментира консултантската фирма Gro Intelligence.

Китайският внос на соя може да скочи до рекордните над 100 млн. тона тази година, от около 89 до 90 млн. тона през 2022 г., според най-оптимистичните прогнози в проучване на Bloomberg. Китай купува почти две трети от соята, търгувана в международен план.

Рискове и стимули

Налице са обаче и множество рискове. Активността започва от ниска база и въпреки че настоящата Covid вълна може вече да е достигнала своя пик в големите крайбрежни градове, ще отнеме време, за да се премине през вътрешните мегаполиси и селските райони. Това усложнение китайската Нова година в края на януари. Освен това не са изключени нови коронавирусни вълни.

„Мисля, че ще видим неравномерно и постепенно възстановяване“, споделя Михал Мейдан, директор на Програмата за енергийни изследвания в Китай към Оксфордския институт за енергийни изследвания. Политиците може да дадат приоритет на здравните и социалните разходи пред инфраструктурните, а икономическата несигурност означава, че разходите на потребителите и домакинствата ще се нуждаят от повече време, за да се материализират, добавя експертът.