Великобритания буксува в битката да си върне 1 млрд. паунда неправомерни Covid помощи

8,4% от всички безвъзмездни средства, предоставени на компаниите по време на пандемията, са грешки или измами

19:30 | 5 януари 2023
Преводач: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Данъкоплатците в Обединеното кралство са изправени пред загуба от почти 1 млрд. паунда заради потенциални измами и грешки, разкрити при отпускането на безвъзмездни средства за бизнеса. Фондовете, подкрепени от правителството, бяха за подпомагане на компаниите по време на пандемията от Covid-19, твърди органът за наблюдение на публичните разходи, пише Financial Times.

В годишния си доклад за 2021-22 г. Министерството на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия (BEIS) изчисли, че около 985 млн. британски лири са били предоставени под формата на "нередовни плащания" в рамките на серия от безвъзмездно предоставени средства, отпуснати от местните власти на предприятия, принудени да затворят по време на блокадите заради Covid-19. Тази цифра възлиза на 8,4% от всички безвъзмездни средства, разпределени по този начин.

Схемите, свързани с тези суми, са Фондът за безвъзмездни средства за малки предприятия, Фондът за безвъзмездни средства за търговия на дребно, хотелиерство и ресторантьорство и Фондът за безвъзмездни средства по преценка на местните власти. През 2020-21 г. те са разпределили 11,7 млрд. британски лири.

Най-новите годишни отчети на BEIS показват обаче и че загубите от водещата схема за заеми във връзка с Covid-19 (BBLS) на стойност 47 млрд. лири стерлинги за "възстановяване" се очаква да бъдат по-ниски от предишните прогнози.

Безвъзмездните средства и BBLS са част от по-широката сума от 154 млрд. паунда, похарчена от правителството за подпомагане на предприятията в условията на пандемия, включително схемата за отпуск на стойност 70 млрд. паунда, предназначена за запазване на работните места, и схемата за кредитиране на прекъсването на дейността на предприятията, свързана с коронавируса, на стойност 26 млрд. паунда, която предоставя по-големи заеми за по-големи предприятия.

В изявление, включено в годишните отчети на BEIS, ръководителят на Националната сметна палата заяви, че до края на финансовата година на министерството през април са били възстановени само 4,2 млн. лири стерлинги от безвъзмездните средства - или 0,4 % от очакваните нередовни плащания.

Гарет Дейвис, главният одитор в Националната сметна палата, заяви, че BEIS "не е постигнала планирания напредък във възстановяването на нередовните безвъзмездни плащания", като добави: "Това означава, че по-широки действия по възстановяване на средства започват едва две или три години след като предприятията са получили нередовните плащания.

"Колкото повече време отнема на министерството да започне процеса на възстановяване, толкова по-малка е вероятността за успешно събиране и потенциално по-големи са загубите за държавния бюджет."

При по-късните схеми за безвъзмездни средства на местните власти, които са включени в годишните отчети на BEIS, се наблюдават значително по-ниски нива на измами и грешки, като общата централна оценка е 57 млн. лири.

Според доклада е трудно да се прецени броят на възможните измамни субсидии, като се има предвид включването на "евентуално допустими" такива в броя на счетените за нередни.

В доклада се казва, че "не е възможно да се определи точно какъв би бил процентът на нередовните разходи - въпреки че този предпазлив подход може да надцени нивото на измамите и грешките".

По отношение на BBLS от BEIS заявиха, че оценките за измамите и грешките са се увеличили от 7,5% на 8% от общата сума от 47 млрд. Но министерството допълни, че централната оценка на загубите, дължащи се на измами в схемата, е намалена на 1,1 млрд. лири, което е спад от предишните почти 5 млрд. лири.

Разликата се дължи на факта, че голям брой заеми, които преди това са били обявени за измамни, като например когато компания е завишила оборота си, за да вземе максималната сума от 50 000 GBP, предлагана по схемата, сега се изплащат.

BEIS съобщи, че общите задължения във връзка с всички схеми за заеми по Covid-19 възлизат на 15,8 млрд. паунда, в сравнение с 19,8 млрд. паунда в края на март 2021 г. Тази цифра представлява комбинация от пари, загубени в резултат на измами, и заеми, които няма да бъдат изплатени, тъй като компаниите, които са ги взели, са фалирали.

Министерството отчете и загуби в размер на 9 млн. паунда във връзка с 13 предполагаеми измамни плащания в рамките на схемата Future Fund, която предлагаше конвертируеми заеми на често губещи, но бързоразвиващи се "иновативни" компании.

Говорител на BEIS заяви: "Продължаваме да се борим с измамите по схемите за подпомагане на предприятията заради Covid и няма да толерираме онези, които се опитват да измамят потребителите и данъкоплатците."