Все повече държави ще тестват за Covid китайските пътници

Португалия се присъедини от днес към списъка на европейските държави, които ще изискват отрицателен тест за Covid-19

17:00 | 8 януари 2023
Автор: Либи Чери
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Държави от цял свят засилват мерките за предпазване на населението си от епидемията от Covid-19 в Китай, която се появява в момент, когато по-преносим вариант на вируса увеличава инфекциите в световен мащаб.

Португалия се присъедини към списъка на европейските държави, които ще изискват отрицателен тест за Covid-19 от пътниците от Китай, а Германия не препоръчва пътувания до страната, които не са от първостепенно значение. Тайланд, който се готви за вълна от китайски туристи, ще въведе отново изисквания, свързани с Covid-19  за влизане в страната на чужденци, пристигащи със самолет.

Реакцията идва в момент, когато Китай се бори с рязкото увеличаване на случаите, предизвикано от премахването на строгите ограничения заради политиката на нулев Covid през последните седмици. В същото време появата на силно трансмисивен вариант - който вече е на път да се превърне в доминиращия щам в САЩ - разпалва опасенията за нови мутации.

Досега не са установени значителни разлики в тежестта на случаите, причинени от новия XBB.1.5, и тези от други варианти. Световната здравна организация планира актуализирана оценка на рисковете от него през следващите дни.

Китай все още не е съобщил за нито един вътрешен случай на варианта, който е открит в поне 28 други държави. Южна Африка е сред последните, които се присъединиха към списъка.

В Европа държави като Белгия, Швеция и Обединеното кралство обявиха нови изисквания към пътниците от Китай. В сряда Европейският съюз "силно насърчи" членовете си да приемат тестове за Covid преди заминаване, препоръча маски по време на полетите и призова за проверки на отпадните води.

Изискването на Португалия за тестване ще влезе в сила от днес. Освен това пътниците и екипажът, пътуващи от и за Китай, трябва да използват маска на лицето по време на полет, а летището в Лисабон ще предприеме мониторинг на отпадните води за идентифициране на вируса и ще извърши геномно секвениране.

В Тайланд от понеделник възрастните трябва да покажат доказателство за поне две ваксинации или възстановяване от вируса от юли насам. Индия въведе този месец задължителни тестове за Covid-19 за пътниците от Китай, Хонконг, Япония, Южна Корея, Сингапур и Тайланд.