Петролът удължава спада поради страховете от нарастващата вълна на Covid

West Texas Intermediate падна до $78 за барел, след като в сряда затвори с 0,7% надолу

09:28 | 29 декември 2022
Обновен: 10:01 | 29 декември 2022
Автор: Йончан Чин
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът увеличи загубите поради опасения, че бързото премахване на политиката на Китай за нулев Covid може да доведе до скок на случаите по света.

West Texas Intermediate падна до $78 за барел, след като в сряда затвори с 0,7% надолу. САЩ ще изискват от пътниците на авиокомпаниите от Китай да показват отрицателни тестове за вируса, докато Италия ще започне да тества пристигащите от азиатската нация. Това засенчва оптимизма за по-дългосрочно възстановяване на търсенето в Китай.

„Премахването на ограниченията за пътуване може да ускори ново развитието на глобално огнище“, каза Джон Дрискол, директор на JTD Energy Services Pte в Сингапур. „Това повишава потенциала от удар на търсенето и изравняване на цените.“

Суровият петрол се насочва към първата последователна тримесечна загуба от 2019 г. насам след една нестабилна година, в която фючърсите се повишиха след нахлуването на Русия в Украйна, преди да се оттеглят, тъй като опасенията за глобалното икономическо забавяне се увеличиха. Липсата на ликвидност изостри колебанията в цените през тази година.

Междувременно финансираният от индустрията Американски петролен институт съобщи, че търговските запаси от суров петрол в САЩ са намалели с 1,3 милиона барела миналата седмица, според Dow Jones. Запасите в центъра за съхранение в Кушинг, Оклахома, също се свиха, въпреки че доставките на бензин и дестилат се увеличиха. 

Тази седмица Москва забрани износа на руски суров петрол и рафинирани продукти за чуждестранни купувачи, които се придържат към тавана на цените на Г-7. Но въпреки че досега действаше в съответствие с предишните обещания да не нарушава глобалните доставки, Кремъл си остави място за по-твърда позиция в своя указ.