Петролните пазари не се притесниха от ответните мерки на Русия

West Texas Intermediate се търгуваше близо до $79 за барел след затваряне с малка промяна във вторник

09:32 | 28 декември 2022
Автор: Елизабет Лоу
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се колебаеха, тъй като инвеститорите претегляха последиците от руската забрана за износ за купувачи, които се придържат към таван на цените от Г-7.

West Texas Intermediate се търгуваше близо до $79 за барел след затваряне с малка промяна във вторник. Ограниченията на Москва ще започнат на 1 февруари и ще продължат поне до юли 2023 г. според указа на Кремъл. Насоките избягват екстремни мерки - като налагане на минимална цена или забрана на някои страни да купуват - за които пазарът се опасяваше, че ще нарушат сериозно търговията.

Суровият петрол се насочва към скромен ръст през 2022 г. след една нестабилна година, в която цените се повишиха след нахлуването на Русия в Украйна и след това постепенно се отдръпнаха, тъй като страховете от глобално забавяне нараснаха. Съвсем наскоро бързото отменяне на строгата политика на нулев Covid в Китай и произтичащата от това сериозна вирусна вълна удариха пазар, който е предразположен към резки колебания поради липса на ликвидност.

Китай се готви да издаде нови паспорти и разрешителни за Хонконг, отваряйки шлюзовете за натрупаното търсене на пътувания. След съобщението, че пътниците няма да бъдат подложени на карантина от 8 януари нататък, резервациите за изходящи пътувания от континентален Китай скочиха, според Trip.com Group Ltd.

„Петролът се търгува на базата на по-голямата история на Китай, който облекчава ограниченията си срещу Covid и очаква нарастването на пътуванията, въпреки настоящите огнища“, каза Вишну Варатан, ръководител на икономиката и стратегията в Mizuho Bank Ltd. Руският отговор на тавана на цените беше до голяма степен очакван от пазара, добави той.

В САЩ рафинериите по крайбрежието на Тексас, включително двете най-големи в страната, започнаха да увеличават производството, след като минусовите температури ги принудиха да спрат миналата седмица.