Apple забавя очилата за AR и планира по-евтино устройство за смесена реалност

Хедсетът за смесена реалност на Apple ще използва дисплеи, за да създаде всеобхватна VR среда, и проходни камери, за да имитира AR ефект

20:30 | 20 януари 2023
Автор: Марк Гърман
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Apple Inc. все още планира да представи първите си слушалки за смесена реалност тази година, но един още по-важен последващ продукт - леки очила за добавена реалност - беше отложен поради технически предизвикателства. 

Първоначално компанията се надяваше да пусне очилата за разширена реалност след дебюта на слушалките за смесена реалност, които съчетават разширена и виртуална реалност, но тази част от плана вече е отложена. Вместо това Apple ще предложи по-евтина версия на слушалките за смесена реалност още през 2024 г. или в началото на 2025 г., твърдят хора, запознати с обсъжданията.

Промените в плановете подчертават предизвикателствата, пред които е изправена Apple при навлизането в нова индустрия. Компанията залага на това, че AR и VR устройствата могат да бъдат основен източник на приходи, но техническите предизвикателства при производството на удобен за потребителите продукт затрудняват голяма част от технологичния свят. Първоначалната мечта на Apple да предложи лек чифт очила за AR, които хората да могат да носят през целия ден, сега изглежда отдалечена на много години - ако изобщо се осъществи.

Apple 01
Meta Quest Pro е в продажба в Meta Store. VR слушалките Quest Pro на Meta.

VR гарнитурите - пазар, на който в момента доминира собственикът на Facebook Meta Platforms Inc. - предлагат по-поглъщащо изживяване, като хората обикновено ги използват, за да играят видеоигри, да общуват във виртуални зали за срещи и да гледат видео. За разлика от тях AR очилата наслагват визуални изображения и информация върху гледките от реалния свят. Надеждата е, че потребителите ще могат да носят такива очила, докато си почиват, но по-ранните опити за тази концепция - като Google Glass - не са се наложили.

Високата цена също би могла да направи слушалките на Apple по-скоро нишов продукт. Първоначалното устройство със смесена реалност, което трябва да бъде пуснато тази година, ще струва около 3000 долара. Високата цена се дължи на използването на усъвършенствани дисплеи с висока резолюция, повече от 10 камери, сензори за определяне на мястото, на което гледа потребителят, както и на процесор M2 от клас Mac и специален чип за обработка на AR и VR визуализации.

Apple се стреми да намали цената на последващото устройство за смесена реалност, като използва чипове на нивото на тези в iPhone, а не компоненти, които се намират в компютрите Mac от по-висок клас. Компанията ще се конкурира със слушалките за смесена реалност на Meta, които струват 1500 долара. Това е цена, към която Apple може да се стреми да се доближи със своя модел от по-нисък клас.

Подадените от Apple заявки за търговски марки подсказват за стратегията за двойно устройство. Документите включват имената "Reality Pro" и "Reality One". Името "Pro" вероятно е предназначено за първоначалния модел, докато приставката "One" може да се разглежда за по-евтината версия. Също така има подадена заявка за търговска марка "Reality Processor", което подсказва за името на специалния чип.

Компанията се фокусира върху по-евтините хедсетове вместо върху очилата за разширена реалност, които някога бяха планирани да бъдат пуснати на пазара около година след първоначалните слушалки, казаха хората, които помолиха да не бъдат споменавани, тъй като проектът все още е в процес на разработка. В един момент Apple имаше за цел да пусне очилата през 2023 г., след което отложи пускането им на пазара за около 2025 г. Сега Apple отложи пускането за неопределено време и намали работата си по AR устройството.

Говорител на Apple отказа да коментира плановете на компанията. По-рано във вторник Apple пусна на пазара нови компютри Mac с чипове M2 в рамките на първото си продуктово представяне през 2023 г.

Хедсетът за смесена реалност на Apple ще използва дисплеи, за да създаде всеобхватна VR среда, и проходни камери, за да имитира AR ефект. Това е много по-малко сложно от технологията, необходима за създаването на устройство само за AR, което да прилича на обикновени очила.

Apple 02
Apple се стреми да запази двигателя на растежа. Очаква се увеличението на продажбите на компанията да се забави тази година

В крайна сметка Apple вижда по-малко обемистите очила за AR като продукт, който може да замени iPhone, като премести основните функции на смартфона в зрителното поле на потребителя. Такова устройство може да позволи на потребителите да виждат входящи известия, да получават указания на картата, да провеждат и приемат телефонни разговори или да правят снимки директно от лицето си.

Но все още не е ясно как ще се намерят подходящите чипове, батерии, софтуер и производство, за да се създаде лек продукт, който да издържи цял ден. Първите високотехнологични очила на Apple ще издържат около два часа с едно зареждане. За разлика от тях телефонът обикновено издържа цял ден или повече.

The Information съобщи по-рано подробности за батерията.

Батерията на слушалките също ще бъде тромава, като компанията е решила да не я включва в самото устройство, за да намали теглото и рисковете от загряване на продукта, носен на главата. Батерията ще се свързва с хедсета чрез кабел и ще се поставя в задния джоб на потребителя. Създаването на леко устройство с усъвършенствана добавена реалност и вградена батерия, която може да издържи цял ден, не е осъществимо с днешните технологии.

По-голямата част от Technology Development Group на Apple - звеното с над 1000 души, занимаващо се с AR и VR - е съсредоточена върху първите две гарнитури за смесена реалност. Но компанията все още разполага с няколко екипа, които проучват технологиите, които ще бъдат използвани в самостоятелни очила, ако те евентуално бъдат пуснати на пазара. 

Някои хора в Apple се съмняват, че компанията някога ще достави очила за AR, но това остава дългосрочна цел. Въпреки че Meta и Google на Alphabet Inc. обявиха свои собствени планове за AR очила, тези продукти също остават в ранен етап.