Apple сменя със свои чиповете на Broadcom

Марк Гърман, Bloomberg

11:30 | 11 януари 2023
Обновен: 14:01 | 11 януари 2023
Преводач: Петя Кушева

Получаваме новини на терминала на Bloomberg, че Apple цели да намали употребата на чипа на Broadcom до 2025 г., за да използва собствена разработка. Марк Гърман отразява тази история от доста време  - стремежът на Apple да стане малко по-независима от някои от производителите на чипове, на които е разчитала. Изчакай само за секунда, Джейсън. Искаме да се потопим в тази история и мисля, че Марк Гърман вече е на телефонната линия. Марк, какво всъщност се крие зад този ход?

Благодаря ви! Става дума за това, че Apple се опитва да намали зависимостта си от външни доставчици. През последното десетилетие Apple бавно се отказва от някои от производителите на чипове.

Samsung първоначално проектира основните процесори за приложения в iPhone и iPаd. Сега те са чипове на Apple вече повече от десетилетие.

Видяхте, че от 2020 г. те се спряха да слагат Intel чипове в Mac-овете и ги замениха със собствени. Направиха повече персонализиран силиций около батериите и камерите.

Следващата стъпка са безжичните чипове. Broadcom произвежда т.нар.комбиниран Wi-Fi и Bluetooth модул. Той свързва телефона ви с Wi-Fi, или го свързва чрез Bluetooth с колата или със слушалките ви.

Сега Apple проектира свои собствени компоненти, с които заменя тези на Broadcom. Те имат сделка за 15 милиарда долара с Broadcom, която изтича в края на тази година и след това ще го сменят.

Другият голям чип е клетъчният модем. От известно време говорим как  Apple ще проектира свои чипове за модем, вместо тези на Qualcomm за iPhone, след ожесточения съдебен спор преди няколко години. Това също се случва, вероятно по същото време, в края на 2024 или 2025а и Apple ще има собствен модем.

Още една страхотна новина от Марк Гърман за Apple, която сега настоява да замени чиповете в устройствата си със собствени компоненти. Разбира се, това ще засегне Broadcom. Акциите на компанията се бяха повишили с 3 %, сега са на червено, с един процент надолу. Разбира се, Apple е един от най-големите клиенти на Broadcom.