Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Изпълнителният директор на Apple е поискал заплатата му да бъде намалена

Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, в "Бизнес старт", 13.01.2023

13:50 | 13 януари 2023
Автор: Зорница Крушарска

Apple намалява възнаграждението на главния изпълнителен директор Тим Кук с повече от 40% до 49 млн. долара за 2023 г., а като причина за това посочва насоки на инвеститорите и искане на самия Кук за корекция в заплащането, разказа Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов. 

Рядко се случва главните изпълнителни директори да поискат собственото им възнаграждение да бъде намалено. Пакетите за плащане стават все по-големи, а 2021 г. е била рекордна година за възнагражденията на висшия мениджмънт. 

Кук, който е на 62 годишна възраст обеща да раздаде богатството си на благотворителни каузи.

Като част от промените, делът на акциите, предоставени на Кук и свързани с представянето на Apple, ще се увеличи до 75% през тази година спрямо 50% по-рано, като това ще важи и в следващите години, разкрива компанията в документи до регулаторите. За 2022 г. Кук получи възнаграждение в размер на 99,4 млн. долара, включително 3 млн. долара основна заплата и около 83 млн. долара в акции и бонуси. Това е малко повече спрямо сумата, с която той се сдоби през 2021 г. – 98,7 млн. долара.

Apple беше критикувана от групи като Institutional Shareholder Services (ISS) относно по-ранното възнаграждение на Кук, но по-голямата част от акционерите дадоха одобрението си за него миналата година. ISS, водеща консултантска фирма, се оплака, че акциите на Кук ще му носят средства и след оттеглянето му и че половината от възнаграждението не зависи от критерии за ефективност като цената на акциите на компанията.

Google и Nvidia са изразили притесненията си пред Федералната комисия по търговия относно придобиването на Activision Blizzard от Microsoft, наливайки масло в огъня що се касае до делото на правителството срещу сделката за 69 млрд. долара. 

Компаниите се присъединиха към Sony Group в изтъкването на проблеми със сделката, която комисията реши, че иска да блокира по съдебен път през декември. Федералната комисия по търговия твърди, че споразумението ще попречи на конкуренцията в индустрията за видеоигри и насрочи вътрешен процес за август. Всяка от компаниите ще бъде привикана да свидетелства по случая.

Google и Nvidia са предоставили информация, която подкрепя позицията на комисията – че Microsoft може да получи несправедливо предимство на пазара на облачни услуги, абонаменти и мобилни игри. 

Microsoft обяви сделката за покупката на Activision преди близо година, опитвайки се да добави към портфолиото си хитови заглавия като Call of Duty и World of Warcraft в допълнение към собствената си конзола Xbox, франчайза Halo и Minecraft. Но регулаторите се опасяват, че Microsoft може да затрудни конкурентните платформи, като им попречи да получат неограничен достъп до най-популярните заглавия на Activision.

Целия разговор може да гледaте във видеото.

Повече новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.