Apple минава на собствени екрани

Марк Гърман, Bloomberg

16:40 | 12 януари 2023
Преводач: Петя Кушева

Марк, това излезе след новината, че Apple могат да използват собствени устройства за подмяна на тези на Broadcom и Qualcomm. Кажете ни повече за новите дисплеи и защо сега?

През последното десетилетие Apple се стреми да премине от използване на компоненти на трети страни към такива със собствен дизайн. Това продължават сега и при екраните. Споменахте Broadcom и Qualcomm за безжичните мрежи.

За екраните, Samsung, LG, японски дисплеи, това са основните доставчици на екрани за Apple. Сега ще правят свои собствени. От края на следващата година или през 2025 г., като започнат от Apple Watch. Разполагат с много усъвършенствана технология известна като микро LCD.

Тя създава цветовете на екрана. Иображенията изглеждат така, сякаш са нарисувани върху стъклото. Много е напреднала в сравнение с всички тези други видове екранни технологии. Ще я въведат в часовниците от следващата година, 25-та. А след това ще искат да я пренесат в телефона и на други техни продукти в бъдеще. В дългосрочен план Samsung може да загуби бизнес тук.

Какво означава това за веригата за доставки, защото, както казахте, дизайна ще си го правят сами. Кой ще го произвежда и къде?

Дизайна сами го проектират и дисплеите ще се произвеждат масово с помощта на външен доставчик. Няма да е Samsung. Няма да назоваваме в момента коя компания ще се занимава с масовото производство. Очевидно е, че Apple няма да ги произвежда сама.

Ще има ли последствия, като става въпрос за това колко бързо може да бъде пусната в действие? Дали срока не е плаваща цел? Дали всички продукти ще бъде пуснати по едно и също време, или ще стане постепенно в началото? Как мислите?

Ще започнат с постепенно пускане на пазара. Ще започнат с Apple Watch. И не само това, ще започнат с една версия на Apple Watch. Както си спомняте, през септември пуснаха три нови часовника, Apple Watch FC, Apple Watch, серия 8 и след това Apple Watch Ultra. Това е най-скъпият часовник на Apple. Точно той ще премине към микро LED технологията от следващата година или 2025 г. Това е така, защото Apple разполага с повече пространство. Това са по-скъпи дисплеи, по-усъвършенствани технологии. Така че, ако го поставят в скъп продук ще им позволи да го пуснат на пазара по-бързо.

Другото, което трябва да се отбележи е, че тази технология е наистина трудна за масово производство. Трябват им по-малки количества единици. Apple Watch Ultra очевидно е най-малкия продукт на Apple с  най-малък брой единици. Другото нещо, което трябва да се отбележи за Watch е, че дисплеят е малък. Съществува много интензивен процес, който трябва да се направи, за да се интегрират тези екрани в устройствата. Колкото по-малък е дисплеят, естествено, толкова е по-лесно. Ще отнеме много време, ако изобщо някога ги видите в iPаd или iMac.