Ток втора употреба: Европа вкарва енергоемките центрове за данни в борбата с кризата

Нарастващите цени на енергията и новите регулации допринасят за увеличаване на проектите за рециклиране на електричество

13:03 | 31 декември 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Заради енергийната криза, която засяга Европа, правителствата проучват начини за рециклиране на електричеството, използвано при кликането в социални мрежи, конферентни разговори и видео стрийминг, за да подпомогнат отоплението на домове и офиси.

Гладните за електричество центрове за данни отбелязват огромен ръст в употребата, което води до натиск от страна на европейски служители да насочват излишната топлина, генерирана от техните компютърни чипове, към общинските топлофикационни мрежи.

След години на дискусии относно използването на остатъчната топлина, вместо простото ѝ вентилиране на открито, повече подобни проекти стават реалност, разказва The Wall Street Journal.

През изминалата година Amazon.com Inc., Apple Inc. и Microsoft Corp. започнаха да свързват или обявиха планове за свързване на големи центрове за данни към системи за централно отопление в Ирландия, Дания и Финландия. Google на Alphabet Inc. заяви, че оценява възможностите за възстановяване на топлината от своите центрове за данни в цяла Европа.

Meta Platforms Inc. възстановява излишната топлина от своя център за данни в Одензе, Дания, от 2020 г. насам. Компанията-майка на Facebook в момента разширява тази база с планове да осигури достатъчно излишна топлина за отопление на около 11 000 домове от следващата година.

Други оператори на центрове за данни осигуряват топлина за мрежи, особено в Северна Европа, включително Equinix Inc., която разширява своя проект за централно отопление в Хелзинки и работи върху нови проекти в Германия и други страни.

В Нидерландия има 10 центъра за данни, които вече доставят топлина, а други 15 проекта се изграждат или проучват, според Холандската асоциация на центровете за данни.

По-високите цени на енергията, произтичащи от решението на Русия ефективно да прекъсне доставките на природен газ след нахлуването си в Украйна, засилиха финансовия стимул за технологичните компании да инвестират в системи, необходими за продажба на излишната им топлина, според служители от енергийния и технологичния сектор.

„Изведнъж бизнесът за топлинна мрежа, захранвана от остатъчна топлина, е много по-интересен, отколкото преди няколко години“, каза Стийн Гроув, управляващ директор на Холандската асоциация на центровете за данни.

Общественият натиск за повишаване на енергийната ефективност в центровете за данни също е основен двигател, според ръководители на индустрията. Европейският съюз е във финалната фаза на договаряне на нова директива за енергийна ефективност, която, според последните проекти, ще изисква от операторите на центрове да провеждат проучвания за осъществимост за използване на излишната им топлина за домове и офиси.

Освен това националните и местните правителства от Франция до Дания въведоха данъчни стимули или дори направиха повторното улавяне на отпадна топлина изискване за някои нови разрешителни за строеж.

„Основната идея е добра и сега се разпространява“, каза Тимо Пииспа, вицепрезидент по отоплението и охлаждането в частично държавната финландска енергийна компания Fortum Oyj. Компанията участва в проект за събиране на отпадъчна топлина от център за данни на Amazon в Дъблин и работи с Microsoft за рециклиране на отпадъчна топлина от два големи планирани центъра за данни във Финландия.

В световен мащаб се оценява, че центровете за данни представляват приблизително 1% от потреблението на електроенергия, според доклад от 2020 г. в списание Science, ниво, което остава повече или по-малко постоянно въпреки експлозията в облачните услуги през последните години. В ЕС обаче политиците казват, че по-голямата гъстота на центровете за данни и увеличеното използване през последните години означават, че те използват повече - близо 3% или повече от потреблението на електроенергия в някои страни.

Центровете за данни в близост до топлофикационни системи биха могли да осигурят до около 50 тераватчаса годишно излишна топлина, според проучване на ReUseHeat, финансиран от ЕС проект, насочен към насърчаване на повторното използване на отпадната топлина. Това ще се равнява на между 2% и 3% от енергията, която домакинствата в ЕС са използвали за отопление през 2020 г., според данни на Евростат.

Технологичните компании от най-малко десетилетие рекламират идеята за насочване на топлината, генерирана от техните огромни компютърни мощности, в такива системи като начин да направят своите операции по-енергийно ефективни, което им помага да постигнат целите за емисии. Но системите са изправени пред технически и правни предизвикателства при прилагането им на практика.

Повечето центрове за данни се охлаждат с въздух и топлият въздух, който изхвърлят, не е толкова горещ, колкото се изисква от повечето общински отоплителни системи. Това означава, че технологична компания или енергийна компания, с която си партнира, трябва да инсталира термопомпи за допълнително затопляне на въздуха до използваеми нива.

Енергийните компании също често искат ангажименти да предоставят топлинна енергия за 10 или повече години - по-дълго от хоризонта на финансово планиране за някои собственици на центрове за данни, според експерти от индустрията.

Друг основен проблем е, че центровете за данни трябва да са близо до топлинна мрежа, за да се гарантира, че топлината няма да се разсейва. И в много части на света жилищната и офисната топлина са необходими само шест месеца в годината или по-малко, което потенциално прави голяма част от производството напразно.

„Често кметовете ни казват - Има център за данни. Не можем ли да го използваме за отопление на сграда или басейн? Но не винаги е възможно, освен ако наблизо няма правилната инфраструктура“, каза Яник Дюпорт, международен директор на Dalkia, дъщерно дружество на френската EDF SA.

Дюпорт, чиято компания е изградила или управлява няколко мрежи, които използват топлина от центрове за данни, каза, че новите данъчни облекчения и изискванията за енергийна ефективност от местните общини променят сметката.

В датския град Виборг местните власти настояха Apple да свърже център за данни с площ от 45 хил. квадратни метра към местната топлопреносна мрежа. Тази година компанията каза, че ще го направи като част от разширяване. Apple казва, че работи с местните власти за това как да използва топлината от центъра, която се захранва от проекти за възобновяема енергия.

„Натискът нараства“, каза Нилс Фуглсанг, датски член на Европейския парламент, който води преговорите по законодателството за енергийна ефективност. „Ако можем да сме сигурни, че използваме топлината от центровете за данни, можем да спестим от сметките си за енергия и да направим нещо добро за климата.“