Топлото време е майка за Европа и мащеха за Русия

По-рано тази седмица цените на TTF паднаха до по-малко от 80 евро за мегаватчас, което е най-ниското ниво от нахлуването на Русия в Украйна

21:20 | 30 декември 2022
Автор: Хавиер Блас
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Малко хора в Европа обикновено посрещат Нова година по тениски, но ако прогнозата за времето се окаже вярна, берлинчани ще започнат 2023 г. при пролетни температури от около 15 градуса по Целзий, като средната стойност за деня обикновено е по-близо до нулата. В Париж и Цюрих температурите може да достигнат 18 градуса през първия или втория ден на Новата година.

В нормални времена необичайно мекото време безспорно би било лоша новина: още един признак за глобалното затопляне. Но точно сега топлината - и сравнително силният вятър - са добра новина за континента, който се бори с енергийна криза. Това означава, че търсенето на газ и електроенергия ще бъде много по-малко, а вятърната енергия - повече. Това ще доведе до по-ниски цени. Губещият е руският президент Владимир Путин.

След като почти половината от отоплителния сезон вече е зад гърба ни - средата на сезона настъпва около 15 януари - Европа може да диша малко по-спокойно. Може би предизвиквам съдбата, но дори песимист като мен може да каже, че има светлина в края на тунела.

Ако континентът не преживее изключително студена втора половина на зимата, той би трябвало да разполага с достатъчно газ, за да избегне кризисен сценарий. Настоящите прогнози сочат, че средната температура в Северозападна Европа в навечерието на Нова година ще бъде с близо 8,5 градуса по Целзий над дългосрочната средна стойност. Последният път, когато отклонението беше толкова голямо, беше точно преди година, когато Европа преживя и топла Коледа.

Въпреки краткия период на по-ниски от сезонните температури в началото на декември, зимата на 2022-23 г. досега е по-скоро мека. Разгледано в градусни дни за отопление - мярка за търсенето на енергия, сравнено със средните местни температури - от началото на октомври в региона са отчетени 809 градусни дни за отопление, което е с около 9,5% под средната стойност за последните 30 години, според данни на Bloomberg.

Средната температура

Ако времето през следващите пет дни се окаже толкова топло, колкото сочат прогнозите - включително при пролетен първи януари – общият брой на градусните дни от октомври насам ще продължи спада си до 13% под дългосрочната средна стойност. Това е огромно намаление, което се прибавя към допълнителните намаления, дължащи се на спирането на производството от страна на компаниите, преминаването от газ към петрол и намаляването на термостатите от домакинствата в отговор на кампаниите за пестене на енергия.

С намаляването на търсенето Европа не изчерпва газовите си хранилища толкова бързо, колкото се очакваше - или колкото се опасяваше. През последните седем дни Германия е успяла да нагнети в хранилищата повече газ, отколкото е изтеглила, а това е необичайно през коледния сезон. В резултат на това газовите хранилища в страната са пълни на 88,8%, което е с почти 15 процентни пункта над средното за последните 10 години. Подобна е ситуацията и в целия Европейски съюз, където нивото на съхранение е 83,1%, което е с цели 30 процентни пункта повече, отколкото по това време през 2021 г. До края на отоплителния сезон през март би трябвало да има достатъчно газ при почти всеки сценарий. А това означава, че запълването на хранилищата за 2023-24 г. ще бъде по-лесно от очакваното.

Най-добрият критерий за газовата битка между Европа и Путин е TTF - цената на природния газ в хъб в Нидерландия. По-рано тази седмица цените на TTF паднаха до по-малко от 80 евро за мегаватчас, което е най-ниското ниво от нахлуването на Русия в Украйна през февруари. През август цените на TTF се повишиха до рекордните 350 евро за мВтч, а в средата на декември по време на студения период цените за кратко скочиха до 150 евро за мВтч.

Подпомогнати от по-ниските разходи за газ, по-слабото търсене и по-голямото производство на електроенергия от ветрогенератори, цените на електроенергията в Европа също спаднаха. Германските цени "ден напред", които през август се увеличиха до 700 евро за мВтч, в сряда спаднаха до по-малко от 14 евро за мВтч. Френските и британските краткосрочни цени на електроенергията също спаднаха рязко.

Тази зима Европа имаше голям късмет. Октомври и ноември бяха необичайно меки, което намали търсенето в критичен момент. Като се изключат 10 много студени дни в началото на декември, оттогава насам тя остава по-топла от обичайното за сезона. Но не забравяйте: това е времето. Никой не знае дали и кога то може да се промени към по-лошо. Капризите на времето не бива да бъдат основа за планиране на бъдещето. В противен случай всички - от централните банкери до директори на индустриални компании - ще трябва да разчитат, че през 2023-24 г. зимата отново ще бъде топла. Боговете на времето дават, но могат и да отнемат.