Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Забавянето на ESG решенията в бизнеса е временно, целите ще се гонят докрай

Здравко Москов, съдружник Консултантски услуги в KPMG, Бизнес старт, 15.12.2022

11:39 | 15 декември 2022
Обновен: 11:39 | 15 декември 2022
Автор: Николета Рилска

Икономическата ситуация затруднява компаниите да постигат зелените си цели. Това по-скоро е временно забавяне, временна пречка, не толкова отклоняване от пътя. Пътят, по който Европейският съюз е тръгнал и най-големите държави – вече е избран, дори да има забавяне, лъкатушене, няма как да се отклоним от него. Целите от Зелената сделка ще бъдат гонени докрай, тъй като от това зависи съществуването ни.  Това заяви Здравко Москов, съдружник Консултантски услуги в KPMG, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Роселина Петкова.

Москов коментира предизвикателствата пред компаниите при преследването на ESG (екологични, управленски и социални) решения. Той обясни, че за момента критериите не са подчинени на обща рамка или стандарти. По думите на госта Директивата относно отчитането на предприятията във връзка с устойчивостта на ЕС, която получи окончателна зелена светлина в края на ноември, ще зададе стъпките, които трябва да се следват и да подлежат на контрол.

Той обясни, че Директивата ще се прилага на четири етапа, като ще започне през 2025 г. с големите публични компании, които се търгуват на капиталовите пазари в ЕС и други компании от публичен интерес – банки, застрахователи, пенсионни фондове. Година по-късно ще ги последват дружествата с над 500 служители, които не са публични, а след това и малките и средни компании, които са листнати на борсата, стана ясно от разговора. „Последни ще са компаниите, които отговарят на критериите за голямо предприятие в ЕС от 2027 г.“, посочи Москов.

Той добави, че от 2029 г. регламентът ще засегне и бизнесите, които не са базирани в ЕС с нетен оборот от над 150 милиона евро на година.

Москов отбеляза, че в регламента е заложен и задължителен одит, какъвто липсваше досега.

„Нужен е по-дълъг хоризонт на компаниите, за да свикнат с новите изисквания, тъй като до скоро те не разполагаха с цялата информация… Трябва да се инсталират системи, компаниите да наемат екипи – процесът е свързан с обучение на хора“.

Според госта мерките ще помогнат и за преодоляването на т.нар. Greenwashing – практика, при която компаниите измамно използват екологичните си политики за PR или маркетинг цели.

Друга тема, която Москов коментира, е необходимостта от отговорни кадри за ESG политиките в компаниите.

„Дори в момента по-малко от половината от най-големите корпорации имат хора, които са високо в йерархията на компанията и отговарят за техните ESG политики. В най-големите 250 компании делът е 40% (според изследване на KPMG)… Със затягането на регулациите и задължителния одит, това неизбежно ще се промени“.

Най-големите предизвикателства пред ръководителите при изпълнението на ESG целите днес включват наличието на по-горещи теми на преден план – включително пандемията, войната в Украйна, очакванията за рецесия, стана ясно от разговора. „Друг фактор, който влияе, е наличието на ресурсите, от които те имат нужда, за да имплементират своите политики от гледна точка на ESG; въвеждането на системи, които да улеснят и автоматизират докладите за устойчивост“, каза Москов.

Целия разговор гледайте във видео материала.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да гледате тук.