"Газпром" изнася най-малко през този век заради ограничените потоци за ЕС

Графика на деня, 29.12.2022 г.

14:10 | 29 декември 2022
Обновен: 16:04 | 24 февруари 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Износът на "Газпром" за неговите ключови чуждестранни пазари е намалял почти наполовина през 2022 г. – достигайки най-ниското си ниво поне от началото на века – тъй като потоците към Европа бяха намалени след нахлуването в Украйна.

Руският газов гигант е изпратил 100,9 милиарда кубически метра от горивото в страни извън бившия Съветски съюз тази година, каза главният изпълнителен директор Алексей Милер в сряда, според препис от коментарите му в канала на компанията в Telegram. Това е 46% спад спрямо 2021 г.

Доставките на "Газпром" за Европа, исторически най-големият му пазар за износ, се свиват от месеци, тъй като Кремъл отвръща на удара на санкциите на фона на войната в Украйна. Почти всички основни маршрути на тръбопроводи, доставящи руски газ, бяха компрометирани по някакъв начин, докато доставките за редица европейски страни бяха прекъснати изцяло по-рано тази година, след като отказаха да плащат в рубли.

"Газпром" не разбива данните за износа по държави, което затруднява оценката на потоците към отделните пазари. В момента газът тече към Европа само през една от трансграничните точки на Русия с Украйна и през едното отклонение на газопровода „Турски поток“ през Турция и България до Унгария и Сърбия.

Междувременно "Газпром" постепенно увеличава доставките за Китай, като дневните обеми през декември надхвърлят договорните нива и в някои дни достигат рекорди.

Добивът на газ на "Газпром" е спаднал до 412,6 милиарда кубически метра тази година, каза Милер. Това е спад от почти 20% спрямо 2021 г. и е най-ниският поне от 2008 г., според данни на компанията.